Obustavljena pogodba sa Glavnim gradom: Nova procjena imovine “Radoja Dakića”, pa javna prodaja

Dodajte komentar

Vrijednost imovine bivše fabrike Radoje Dakić za koju je nedavno Glavni grad ponudio 477 hiljada eura biće predmet nove procjene, odluka je stečajnog upravnika Mladena Markovića koji je usvojio prigovore advokata Branislava Ćupića i zaštitnika imovinsko pravnih interesa na planiranu neposrednu pogodbu sa gradom.

-Imajući u vidu da je razlučni povjerilac osporio način prodaje putem neposredne pogodbe i predložio povoljniji način prodaje kojim će se postići tržišna vrijednost nepokretnosti, dakle javnim nadmetanjem ili javnim prikupljanjem ponuda, shodno čl. 137 Zakona o stečaju, to sam prihvatio njegov predlog pa će se prodaja predmetne inovine vršiti javnim prikupljanjem ponuda, nakon ponovne procjene tog dijela imovine – navodi se u Markovićevom obavještenju o obustavi postupka prodaje.

Riječ je o četiri hiljade kvadrata zemljišta predviđenog za saobraćajnice za koje je Glavni grad ponudio 119,9 eura po kvadratu. U prvobitnoj namjeri Markovića da sprovede neposrednu pogodbu navedeno je da je cijena prihvatljiva, jer je i ranije zemljište nuđeno po toj cijeni te da se prodaja sprovodi na ovaj način, jer su prema zakonu, jedinice lokalne samouprave jedini mogući vlasnik gradskih saobraćajnica.

Ipak, zaštitnik to dovodi u pitanje navodeći da je nejasno da li ove gradske saobraćajnice uopšte mogu biti u vlasništvu lokalne samouprave te da li je ova imovina već nuđena javnim oglašavanjem. Ćupić je bio je stava da je grad ponudio prenisku cijenu, ukazujući da je tržišna vrijednost nepokretnosti na toj lokaciji porasla u odnosu na 2017. godinu kada je rađena posljednja procjena imovine. Predložio je da se uradi nova, ukazujući da bi se povoljnija cijena postigla u postupku eksproprijacije, jer je, kako tvrdi, Glavni grad isplaćivao 200 i više eura za kupovinu zemljišta namijenjenog za saobraćajnice.

Glavni grad je do sada dva puta kupovao zemljište Dakića po ovoj cijeni, prije godinu i po na javnom oglasu za 430,1 hiljadu eura i početkom godine neposrednom pogodbom za 152 hiljade eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *