Mercedes ukida manuelne mjenjače i mnoge konvencionalne motore

Dodajte komentar

Kompanija Mercedes-Benz fokusirana je na elektrifikaciju, a to pokazuju brojni primjeri. Međutim, sada postoji plan za ukidanje manuelnih mjenjača i brojnih motora s unutrašnjim sagorijevanjem.

U planovima Mercedesa su električni AMG i Maybach modeli pa čak i električna G-Klasa. Sedani EQE i EQS će imati SUV varijante kako bi slijedili modele EQA i EQB. Ogromne investicije u “zelene” modele zahtijevaju više nego izdašan budžet, tako da će Mercedes morati praviti “rezove” koji imaju najviše smisla.

Velike promjene nisu iznenađenje, a među njima je ukidanje manuelnog mjenjača. To se neće dogoditi preko noći, ali Mercedes to definitivno namjerava da učini. To će uticati uglavnom na Evropu, jer u SAD-u manuelni mjenjači u Mercedesovim modelima nisu dostupni još od 2015. godine i modela SLK250, prenosi CdM.

Takođe, biće ukinuti i mnogi konvencionalni motori do kraja ove deceniije, njih oko 70 posto. Za očekivati je da dizeli budu najugroženiji zbog sve strožijih zakona o emisiji gasova u Evropi.

Mercedes će smanjiti i broj platformi, što znači da će sve više modela dijeliti istu platformu. Cilj je naravno da se smanje troškovi razvoja.

Mercedesova ponuda je bogatija nego ikad prije, a zasad nisu najavljena smanjenja broja modela. Ipak, nedavno su penzionisani S-Klasa Coupe i S-Klasa kabriolet.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *