UniCredit najbolja svjetska banka za mala i srednja preduzeća

Dodajte komentar

Magazin Global Fajnans (Global Finance) dodijelio je UniCreditu nagradu za najbolju svjetsku banku za mala i srednja preduzeća 2020. u okviru izbora najboljih svjetskih banaka u 2020.

U pojašnjenju razloga za dodjelu nagrade navodi se kako je UniCredit najbolja banka za mala i srednja preduzeća, kao lider među međunarodnim finansijskim institucijama. Banka koristi garantne fondove za finansiranje malih i srednjih preduzeća, a prošle godine je isplatila više od 3,5 milijardi dolara na račune 20.000 kompanija. Proteklog ljeta banka se uključila u paket podrške za ublažavanje posljedica pandemije virusa Kovid-19 koji je ponudio Evropski investicioni fond (EIF), što joj je omogućilo davanje zajmova za obrtni kapital malim i srednjim preduzećima u Centralnoj i istočnoj Evropi zagarantovanih po stopi od 80% uz pojednostavljene kriterijume prihvatljivosti. UniCredit koristi ovaj paket za pružanje podrške kompanijama u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji. Osim toga, UniCredit i EIF, dio Grupe Evropske investicione banke, za ovu godinu su dogovorili da će osigurati po 237 miliona američkih dolara italijanskim malim i srednjim preduzećima kao podršku digitalizaciji.

Primajući nagradu, Olivije Kaja, jedan od dvojice izvršnih direktora UniCreditovog komercijalnog bankarstva u Zapadnoj Evropi, izjavio je: „Vrlo smo ponosni na ovo priznanje koje je potvrda izvanredne predanosti i posvećenosti koju je pokazao naš tim pružajući kontinuiranu podršku našim klijentima u kategoriji malih i srednjih preduzeća, koja čine okosnicu evropske privrede. Kao jednostavna, uspješna panevropska banka, malim i srednjim preduzećima pružamo jedinstven pristup tržištima zapadne, centralne i istočne Evrope, kao i SAD-a i Azije, a ova nagrada potvrđuje našu snažnu sposobnost u pružanju usluga našim klijentima u svim zemljama u kojima poslujemo. Ponosni smo što smo prvi izbor za male i srednje kompanije zahvaljujući našem poboljšanom modelu pružanja usluga.

Jedan od dvojice izvršnih direktora za poslovanje u Centralnoj i istočnoj Evropi, Đanfranko Bizanji, dodao je: „Naše prednosti su dugogodišnja prisutnost na tržištu, jedinstveni model za klijente na nivou cijele Grupe koji se oslanja na našu panevropsku komercijalnu mrežu, cjelokupni spektar ponude za poslovne klijente, s potpuno integrisanim korporativnim i investicionim bankarstvom, kao i unaprijeđeno iskustvo za kupce zahvaljujući uslugama s dodatnom vrijednošću. Učestvujemo u odlučnim, konkretnim mjerama za pomoć kompanijama i obavezujemo se da pružamo potpunu podršku realnom sektoru, nudeći kontinuiranu podršku preduzećima kroz različite inicijative za sve preduzetničke izazove sa kojima se suočavaju male i srednje kompanije, sa prilagođenim rešenjima za sve potrebe klijenata. Čestitamo svim kolegicama i kolegama koji su doprinijeli ovom uspjehu. U svom poslovanju težimo izvrsnosti u pružanju usluga klijentima i nastavljamo da nadograđujemo naše postojeće konkurentske prednosti, jačamo postojeće odnose i neprestano ulažemo u nove tehnologije kako bismo zadovoljili nove potrebe klijenata.”

Časopis Global Fajnas odabrao je pobjednike na bazi uspješnosti poslovanja tokom prošle godine i drugih kriterijuma, uključujući reputaciju i izvrsnost u upravljanju, nakon opsežnih konsultacija sa finansijskim direktorima, analitičarima i bankarima širom svijeta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *