Ričard Branson: Niste sigurni šta da radite sa svojim životom? Počnite od 2 jednostavna pitanja

Kada ste bili mali, vjerovatno ste tačno znali šta ste željeli da budete kad odrastete. Međutim, s godinama ta jasna slika naše budućnosti počinje da se muti, pa mnogi stignu do odlučujućih godina u životu, poput punoljetstva, a još uvijek ne znaju šta žele da rade i čime žele da se bave.

Jedna od mogućnosti je prihvatiti posao koji se nameće i koji plaća račune, ali gomila istraživanja pokazuju da u nekom periodu takve osobe gorko zažale.

Druga mogućnost je da radite na svom talentu i viziji.

Pa, kako da se izvučete iz trenutne magle i zbrke do mjesta gdje točno znate koje korake da preduzmete?

Britanski milijarder i osnivač avio-kompanije Virgin Atlantic Richard Branson ponudio je jednostavan prijedlog.

Uzmite olovku i papir…

“Šta treba da radim?” je pitanje koje svaki preduzetnik sebi postavlja u nekom trenutku. Ako se izazovom suočite sa znatiželjom i stavom da možete nešto da uradite, to će pokrenuti vašu karijeru”, piše Branson.

Međutim, ovo ne mora biti ograničeno samo na preduzetnike.

Bez obzira na to da li ste zaposleni ili osnivač, njegov recept je isti. Uzmite olovku i papir i odgovorite na sljedeća dva jednostavna pitanja:

Šta volim?

“Napravite listu stvari koje vas zanimaju i veoma ste strastveni. Nije važno da li su predmeti, ili posao, trivijalni ili ne, ili ako vam se ne čini da vode ka preduzetničkoj ideji – neko bi od toga mogao da pokrene posao”, objašnjava.

Napredni preduzetnici mogu da razmotre koji bi interesi mogli da se usklade s industrijom kojoj treba poboljšanje.

Ali, strasti mogu da budu moćan izvor inspiracije i u karijeri drugih profesionalaca.

Na primjer, Bill Gates tvrdi da ćete najvjerovatnije postati veoma uspješni u onome što ste iz zabave radili u srednjoj školi.

Šta ne volim?

Za preduzetnike smetnje mogu da budu moćan izvor startup ideja. Uostalom, ako vas muči, najvjerovatnije muči i druge ljude, pa će rješenje problema veoma dobro da dođe.

“Mnogi biznisi Virgin Atlantica su doživjeli ekspanziju zbog ogorčenja zaposlenih koje su izazvale greške druge kompanije”, navodi Branson.

Zvuči veoma jednostavno, ali je takođe i veoma koristan podsjetnik da shvatite da vas ništa čarobno neće natjerati da uzmete svoj život u svoje ruke. Istina je i jednostavna i teška. Tražite u srcu ono što vas zaista pokreće i to je jedini način da krenete.

…i onda eksperimentišite

Šta je sljedeće? “Odvojite malo vremena za razmišljanje o tome da li možete da postupite prema ovim stavkama kako biste svijet učinili boljim mjestom za sebe”, piše Branson,

Jednom kada postavite hipoteze o tome kako treba da izgleda vaša karijera, treba da razmišljate kao naučnik i da svoje ideje potvrdite eksperimentima

Ili Bransonovim rječima: “Vrijeme je da počnete da testirate svoje ideje”.

Izvor: Manager.ba

Check Also

Uskoro i u EU: vještačka inteligencija zapošljava, otpušta, bira šefove

Vještačka inteligencija se već neko vrijeme koristi u sektoru takozvane „gig -ekonomije“, u kojoj uglavnom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.