Profit Samsunga porastao 60 odsto nakon američkih sankcija Huawei-u

Tvrdnje Vašingtona da Huawei ugrožava nacionalnu sigurnost Amerike pomažu Samsungu da se vrati na prvu poziciju.

Samsung saopštava da mu je profit skočio za skoro 60 odsto u trećem kvartalu, što ukazuje da bi mogao da se vrati na tron najvećeg prodavca pametnih telefona, s kog ga je u drugom kvartalu zbacio Huawei.

Južnokorejski konglomerat očekuje profit od približno 10,6 milijardi dolara za treći kvartal. To je za 58 procenata više u odnosu na isti period prošle godine što je, takođe, značajno više od ranijih procjena anlitičara koji su predviđali rast od 26 procenata, piše CNN.

Kompanija očekuje da je rast prodaje bio za oko 6 procenata, ali će svi detalji biti poznati krajem ovog mjeseca.

Ranije ove godine, kompanija Huawei je pod uticajem pandemije na globanu ekonomiju došla na prvu poziciju najvećeg prodavca. Razlog je taj što ova kompanija najveću prodaju ima upravo u Kini, koja se brže oporavila od ostatka svijeta.

Za Samsung, nagli porast prodaje pametnih telefona podstaknuće oporavak zarade u trećem kvartalu, što će se vjerovatno preneti na sledeću godinu, smatraju anačitičari.

Rast prodaje Samsunga vođen je američkim ograničenjima na Huawei, porastom potražnje za 5G telefonima i poboljšanom strukturom troškova uz brzi prelazak na mrežni marketing. Pandemija je dovela do gašenja maloprodajnih prodavnica Samsunga širom svijeta i time nižih marketinških troškova za tu kompaniju, piše, između ostalog, CNN.

Izvor: Startit

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.