Mini analiza prenošenja brojeva između telekomunikacionih operatera: Mtel najpoželjniji za “prelaznike” iz mreže u mrežu

Dodajte komentar

Nedavno smo imali prilike da pročitamo informaciju da je za devet mjeseci ove godine mrežu telekomunikacionog operatera promijenilo skoro šest hiljada korisnika (brojeva), kako je saopšteno iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Ova usluga, koju koristi sve veći broj korisnika, obezbjeđuje korisnicima mogućnost promjene korisničkog paketa shodno njegovim potrebama (povoljnije cijene i bolji kvalitet usluga) uz zadržavanje svog telefonskog broja. Da vam ova usluga ne bi izazvala neplanirane troškove na mjesečnom računu za telefonske usluge, ako niste sigurni u kojoj je mreži broj koji pozivate, korisno je da izvršite malu provjeru putem linka ekip.me/prenosivost.

Usluga prenosivosti brojeva se pruža od 1. decembra 2011. godine i do 30. septembra 2020. godine ukupno je prenešeno 60.361 brojeva, od toga 14.592 broja u fiksnim i 45.769 brojeva u mobilnim mrežama.

Tržište fiksne telefonije

Za proteklih skoro 9 godina, u fiksnim mrežama je prenijeto 14.592 brojeva i to:

  • iz fiksne mreže Crnogorskog Telekoma je otišlo 14.161 brojeva i to:
    • 8.533 brojeva u fiksnu mrežu Mtela,
    • 3.746 brojeva u Telemach fiksnu mrežu i
    • 1.882 broja u fiksnu mrežu Telenora;
  • 212 brojeva otišlo je iz fiksne mreže Telemacha i to:
    • 143 brojeva u fiksnu mrežu Mtela i
    • 69 brojeva u fiksnu mrežu Crnogorskog Telekoma;
  • 206 brojeva otišlo je iz fiksne mreže Mtela i to:
    • 150 brojeva u fiksnu mrežu Crnogorskog Telekoma,
    • 46 brojeva u fiksnu mrežu Telemacha i
    • 10 brojeva u mrežu Telenora;
  • 13 je otišlo iz fiksne mreže Telenora i to u fiksnu mrežu Crnogorskog Telekoma.

SA web stranica EKIP-a smo izvukli sve istorijske podatke od 2012. godine na ovamo i predstavili ih u tabelama i grafikonima ispod.

Iz ovih grafika se vidi da je kompanija Mtel sprovodila najagiliniju prodajnu (kombo paketi) i razvojnu politiku kada je u pitanju fiksna telekomunikacija, maltene od samog početka svog rada (skoro 60 odsto “prelaznika” je odabralo ovu fiksnu mrežu), dok je Crnogorski telekom zabilježio najveći broj “odlazaka” korisnika u ovom segmentu (preko 97 odsto svih korisnika koji su se odlučili da napuste postojeću mrežu). Zanimljivo je da Telekom kao kompanija sa najvećim iskustvom u ovoj oblasti, ni nakon 7-8 godina od kada se počela susretati sa odlaskom “nezadovoljnih” klijenata, ne uspijeva da preokrene trend u svoju korist i na neki način privuče sebi stare-nove korisnike. Svega 232 korisnika su tokom cijelog perioda odlučila da im poklone povjerenje, što je za kompaniju sa tako velikom prodajnom infrastrukturom prilično loš rezultat, a razloge za to treba tražiti najvjerovatnije i u strategiji kompanije kada je ovaj segment u pitanju.

Takođe, vrlo uočljiv je i rast broja rasta korisnika kompanija Telemach (26 odsto brojeva prenešeno u ovu mrežu), koji nove korisnike privlači kombo paketima (internet+kablovska TV+fiksna telefonija), dok je rast Telenora u ovom segmentu (skoro 13 odsto prelazaka) prilično iznenađujuć, s obzirom da ova kompanija vrlo malo polaže na marekting promociju usluga fiksne telefonije.

Tržište mobilne telefonije

Kada su u pitanju mobilne mreže, slična situacija je i u tom segmentu – najveći dobitnik proteklih 9 godina jeste kompanija Mtel, koja je dobila preko 21 hiljadu novih korisnika (skoro 46 odsto “prelaznika”), dok je u isto vrijeme izgubila preko 7,5 hiljada korisnika (16 odsto od ukupnog broja “nezadovoljnih korisnika).

Najteže gubitke u segmetnu mobilne telefonije podnijela je kompanija Telenor koju je napustilo skoro 22,5 hiljade pretplatnika, a prišlo je svega 9 hiljada novih.

Crnogorski telekom je u ovom segmetnu nakon 9 godina maltene na nuli, kompaniju je napustilo i ujedno došlo 15,7 hiljada pretplatnika. Negdje do 2017 godine Crnogorski telekom je držao lidersku palicu kao “najpoželjniji” operater mobilne telefonije za korisnike koji prelaze iz jedne mreže u drugu, da bi 2018 godine došlo do smjene na čelnoj poziciji, od kada Mtel uspijeva da privuče značajno veći broj korisnika koji se odlučuju da promijene operatera.

Kako se ovaj segment kretao u proteklih 9 posmatranih godina možete pogledati u tablici, ali i grafiku koji prati iste podatke.

Troškovi prenosa

Broj se može prenositi iz fiksne u fiksnu mrežu, odnosno iz mobilne u mobilnu mrežu. Ukupno vrijeme za prenos broja je tri radna dana. Pretplatnik koji želi da prenese telefonski broj podnosi zahtjev za prenos broja kod operatora primaoca broja i to se smatra zahtjevom za raskid ugovora sa operatorom davaocem broja.

Odlukom o utvrđivanju visine jednokratne naknade za uslugu prenosivosti broja i načinu raspodjele, propisana je naknada koja iznosi 3,50 €. Međutim, za sada, operatori su oslobodili pretplatnike plaćanja naknade za uslugu prenosa broja, ali u skladu sa predmetnom Odlukom, operator u čiju se mrežu prenosi broj plaća operatoru iz čije se mreže prenosi broj 2,8 € po prenesenom broju. Ovo je makar neka utjeha za operatora koji ostaje bez korisnika, s obzirom da broj prenijetih brojeva do sada nije bilo veliki, tako su ovi prihodi u totalu jedva dotakli cifru od 170 hiljada eura za cijeli posmatrani period.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *