Milgrom i Vilson dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju za 2020. godinu

Dodajte komentar

Pol R. Milgrom i Robert B. Vilson dobitnici su Nobelove nagrade za ekonomiju za 2020. godinu.

Oni su nagradu dobili za za poboljšanja teorije aukcija i pronalaske novih formata aukcija.

Pol Milgrom rođen je u Detroitu, u američkoj državi Mičigen. Doktorirao je na Stenfordu u Kaliforniji, na kom je i ostao da radi kao profesor.

Robert Vilson rođen je u gradu Dženiva, Nebraska. Doktorirao je na Harvardu, a trenutno predaje menadžment kao profesor emeritus, takođe na Stenfordu.

Pošto je situacija sa pandemijom izmijenila okolnosti u kojima se nagrada dodijeljuje, od kandidata se sada ne zahtijeva da dođu u Stokholm u decembru kako bi nagradu preuzeli, već su planirane digitalne ceremonije i predavanja. Dobitnici će nagradu primiti prije kraja godine.

“Čast mi je da predstavim nagradu. Javne prodaje (aukcije) su nevjerovatno važne. Svakog dana, astronomske cifre se kreću između prodavaca i kupaca. Javne prodaje utiču na sve nas, možda i više nego što mislimo. Na primjer, vrlo je vjerovatno da ste kuću kupili ovako. Iznos na računu za struju posljedica je dnevnih aukcija za struju. Pošto su one tako važne, njihovo dizajniranje u pravom smjeru je ključno”, rekao je predsjednik komisije za nagrade Piter Fridrihson.

Prošle godine dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju bili su Abidži Banerdži, Ester Duflo i Majkl Kremer za rad na smanjenju siromaštva u svijetu.

Nobelovu nagradu dodjeljuju švedske i norveške institucije, kao znak priznanja za akademska, kulturna, i/ili naučna dostignuća.

Po želji švedskog naučnika i pronalazača Alfreda Nobela, ova nagrada je ustanovljena 1895. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *