Građani Zapadnog Balkana mogu i dalje da rade u Njemačkoj

Njemački Bundesrat odobrio je produžetak takozvanog “Pravila za Zapadni Balkan”, prema kojem bi građani tog regiona mogli da zbog posla i dalje dolaze u Njemačku.

Državljani Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, *Kosova i Sjeverne Makedonije bi, nezavisno od formalnih kvalifikacija, mogli i dalje da do 2023. zbog posla dolaze u Njemačku, prenosi Dojče vele.

Novina je da se uvodi godišnja kvota od 25 hiljada ljudi. Prema saopštenju njemačke Vlade, postoji velika potražnja za radnom snagom sa Zapadnog Balkana, posebno u građevinskoj industriji, prenosi B92.

S tim mora da bude saglasna i Savezna agencija za rad. Ona provjerava da li za postojeće otvoreno radno mjesto ima njemačkih ili radnika iz drugih zemalja EU, i da li su uslovi rada isti kao i za građane Njemačke.

Prošle godine izdato je 27,26 hiljada viza u sklopu projekta Pravila za Zapadni Balkan, ali agencije za zapošljavanje dale su saglasnost za više od 62 hiljade zaposlenja. Ponekad se doduše na vizu predugo čekalo.

Najveća potreba za radnom snagom je, kao i ranije, u građevinskoj industriji, logistici odnosno transportu, a velika je potreba i dalje – za njegovateljima.

Check Also

Maraš razriješena, Miroslav Vuković novi izvršni direktor Plantaža

Verica Maraš razriješena je sa funkcije izvrišnog direktora kompanije 13. jul – Plantaže.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *