Koliko je 2019. otišlo na državnu pomoć?

Dodajte komentar

Koliko je dodijeljeno državne pomoći u prošloj godini još nije ozvaničeno jer Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) nije završila godišnji izvještaj i nije ga dostavila Vladi i Skupštini na uvid u zakonskom roku do kraja juna ove godine.

Iz AZK je “Vijestima” odgovoreno da izvještaj nije dostavljen zato što su davaoci državne pomoći dostavljali nepotpune podatke ili su kasnili. Uz to, nedavno je objavljen novi pravilnik o načinu podnošenja i sadržaja godišnjeg izvještaja o državnoj pomoći, pa će vjerovatno biti potrebno da se izvještaj sa njim uskladi.

AZK, osim Vladi i Skupštini, dostavlja izvještaj i Evropskoj komisiji.

Nepotpuno

“Osnov za izradu godišnjeg izvještaja trebalo bi da budu podaci koje dostavljaju davaoci državne pomoći, ali se i ove godine nastavila praksa iz ranijih godina da se dostave nepotpuni, ili se kasni sa dostavljanjem, a nekada se i ne dostave podaci Agenciji. U tom cilju, AZK sprovodi dodatne analize zvaničnih dokumenata, tako da svoj izvještaj velikim dijelom bazira na podacima iz završnog računa budžeta države, kao i završnih računa budžeta lokalnih samouprava. S obzirom da se završni račun budžeta države obično usvaja krajem drugog kvartala (kraj juna), a da nakon toga AZK utvrđuje konačan tekst godišnjeg izvještaja o dodijeljenoj državnoj pomoći, to je i u prethodnim godinama bilo određenog zakašnjenja kod dostavljanja izvještaja. S obzirom na iznesenu problematiku, Agencija smatra kašnjenje opravdanim, jer je cjelishodnije da izvještaj obuhvati što preciznije podatke nego da samo bude ispoštovan rok uz dostavljanje nepotpunih podataka”, kazali su u AZK.

Iz te institucije su pojasnili da je izvještaj pripremljen i uskoro će biti poslat u dalju proceduru, ali napominju da je u Službenom listu objavljen novi Pravilnik o načinu podnošenja i sadržaja godišnjeg izvještaja o državnoj pomoći, te će možda biti potrebno da pripremljeni materijal bude restrukturiran u skladu sa metodologijom iz novog pravilnika.

U obrazloženju predloga zakona o završnom računa budžeta, nema detaljnijih informacija kome je u prošloj godini dodjeljivana pomoć države.

Ocjenjivana pomoć

Prema podacima AZK, u prošloj godini je donijela 33 rješenja koja se odnose na kontoru dodjele državne pomoći, dok su počeli dva postupka. Ta dva postupka koja su pokrenuta u oktobru prošle godine se odnose na odluku Opštine Tivat da oprosti komunalije za građevinsko opremanje zemljišta kompaniji Adriatik Marinas i na pomoć države nacionalnom avio-prevozniku Montengro Airlinesu (MA). AZK do danas nije završila ta dva ispitna postupka. Adriatik Marinas je izgradio turistički kompleks Porto Montenegro u Tivtu. Radilo se o otpisu duga iz 2018. godini po osnovu komunalija za opremanje građevinskog zemljišta u iznosu od oko 5,6 miliona eura. To su javna sredstva i trebalo je da budu prihod budžeta Opštine Tivat.

Novac za MA u ukupnom iznosu od 12,7 miliona izvršna vlast je dala 2018. godine u iznosu od 7,2 miliona eura i 5,5 miliona prošle godine.

Agencija je lani ocjenjivala pomoć Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) od 1,5 miliona eura Crnogorskom fondu za stambeno-solidarnu izgradnju koji je tim novcem vratio dug Holandskom međunarodnom garantnom fondu za stanovanje, zatim program unapređenja konkuretnosti privrede od 1,63 miliona eura koji je sprovelo Ministarstvo ekonomije, pomoć Opštine Berane za finansijske olakšice privrednicima u biznis zoni Rudeš, refinansiranje kredita Opštine Bijelo Polje od tri miliona za koji je Vlada dala garanciju. Ocjenjivana je pomoć od 700.000 eura koju je Ministarstvo nauke dalo za sufinansiranje inovativnih projekata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *