EKIP: Za devet mjeseci prenijeto skoro šest hiljada brojeva

Uslugu prenosivosti broja je u prvih devet mjeseci ove godine iskoristilo 5,94 hiljade pretplatnika, većinom u mobilnoj telefoniji, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Iz EKIP-a su agenciji Mina-business kazali da je u fiksnoj mreži, u periodu od januara do kraja septembra, prenijeto 787 brojeva, a u mobilnoj 5,15 hiljada.

“U fiksnoj telefoniji najviše je došlo u M:tel 514 brojeva, potom u Telemach 187, u Crnogorski Telekom 79, a u fiksnu mrežu Telenora sedam brojeva”, rekli su iz EKIP-a.

Oni su dodali da je najviše korisnika otišlo iz fiksne mreže Telekoma 635, iz Telemacha 76, a iz fiksne mreže M:tela takođe 76 brojeva.

Iz EKIP-a su naveli da je kod prenosa brojeva između mobilnih mreža za prvih devet mjeseci najviše prenijeto u mrežu M:tela 2,74 hiljade, zatim u Telekom 1,44 hiljade, dok su u mobilnu mrežu Telenora prenijeta 972 broja.

“Najviše korisnika je prešlo iz mobilne mreže Telenora 2,42 hiljade, potom iz Telekoma 2,06 hiljada, a najmanje iz mobilne mreže M:tela 669“, rekli su iz EKIP-a.

Iz EKIP-a su podsjetili da je od 1. decembra 2011. godine, od kada se pruža usluga prenosivosti telefonskih brojeva, do 30. septembra ove godine ukupno prenijeto 60,36 hiljada brojeva.

Od toga je 14,59 hiljada brojeva prenijeto u fiksnim, a 45,77 hiljada u mobilnim mrežama.

„Najviše brojeva je prenijeto u fiksnu mrežu M:tela 8,68 hiljada, u Telemach 3,79 hiljada, u Telenor 1,89 hiljada, a u mrežu Telekoma 232 broja“, precizirali su iz EKIP-a.

Najviše je otišlo iz fiksne mreže Telekoma 14,16 hiljada brojeva, iz Telemacha 212, iz M:tela 206, a iz Telenora 13 brojeva.

U mobilnim mrežama, od 45,77 hiljada prenijetih brojeva, najviše je prenijeto u M:tel 21,02 hiljade, u Telekom 15,7 hiljada, dok je u mrežu Telenora ukupno prenijeto 9,06 hiljada brojeva.

„Najviše korisnika je otišlo iz Telenora 22,48 hiljada, potom iz Telekoma 15,75 hiljada, a najmanje iz mobilne mreže M:tela 7,53 hiljade korisnika“, saopštili su iz EKIP-a.

Prenosivost broja je usluga koja omogućava svakom pretplatniku da zadrži telefonski broj pri promjeni operatora.

Broj se može prenositi iz fiksne u fiksnu mrežu, odnosno iz mobilne u mobilnu mrežu.

Ukupno vrijeme za prenos broja je tri radna dana. Pretplatnik koji želi da prenese telefonski broj podnosi zahtjev za prenos broja kod operatora primaoca broja i to se smatra zahtjevom za raskid ugovora sa operatorom davaocem broja.

Pretplatnik može ponovo da prenese svoj broj nakon tri mjeseca od zadnjeg prenosa. Ukoliko zahtjev za prenos broja bude odbijen, pretplatnik može da podnese prigovor EKIP-u.

“EKIP nije imao takvih slučajeva vezano za prenosivost brojeva tokom prvih devet mjeseci ove godine”, zaključili su iz EKIP-a.

Check Also

Otvorena fabrika čipsa, uskoro još dva proizvodna pogona u Tuzima

Pitanje je sedmica kada će biti otvorene još dvije fabrike u Tuzima koje se baviti …

Leave a Reply

Your email address will not be published.