Talas stečajeva tek sledi: Propale 43 avio-kompanije

Poslovanje avio-kompanija već je nekoliko godina pod pritiskom, ali je pandemija koronavirusa ta koja je ove godine donijela dodatni teret.

S obzirom da je oporavak potražnje zastao u većini svjetskih regija, analitičari očekuju više bankrota u četvrtom tromjesečju i prvom tromjesečju sljedeće godine, prenosi Poslovni dnevnik.

Iako je snažna državna finansijska podrška spriječila da u stečaju završe i neke od najvećih globalnih avio-kompanija poput njemačke Lufthanze, u idućim mjesecima može se očekivati talas stečajeva u tom sektoru, ističu analitičari avioprevoza za CNBC.

Podaci kompanije za obradu podataka o turističkom sektoru Cirium pokazuju da je od januara ove godine u svijetu bankrot proglasilo 43 komercijalna avio-prevoznika.

Lani je propalo 46 avio-kompanija, a 2018. njih 56. Veći prevoznici teže preživljavaju. Naime, od 43 bankrotiranih, 20 je u floti imalo više od 10 aviona, dok je lani propalo 12 takvih kompanija, a 2018. njih 10.

“Bez vladine intervencije i podrške imali bismo masovne bankrote u prvih šest mjeseci ove krize. Umjesto toga, imali smo upravljivi broj stečajeva i vrlo malo potpunih gašenja”, kaže analitičar kompanije Sobie Aviation Brendan Sobie.

On ističe da je mnoštvo prevoznika bilo u problemima još pre udara pandemije, ali da sada imaju “bolje šanse za preživljavanje” zbog vladine pomoći. Trenutna situacija je tako loša da države i nemaju drugih opcije nego da pomognu avioprevoznicima, naglašava analitičar Cirium Rob Moris.

Međutim, uprkos finansijskim injekcijama koje pružaju vlade, prognoze za ostatak 2020. “nisu ohrabrujuće”, kaže Morris. “Dobar dio bankrota avio-kompanija događa se pri kraju godine”, izjavio je za CNBC.

Prvo i četvrto tromjesečje su najteži jer se većina prihoda ostvaruje u drugom i trećem tromjesečju. Prije pandemije avio-kompanije su pokušale da ostvare što bolje rezultate tokom ljetnjih mjeseci kako bi mogle mirno da dočekaju zimu.

Sada je glavni cilj preživjeti pod svaku cijenu i vidjeti hoće li leto 2021. donijeti višu potražnju, naglašava Moris. “S obzirom da je oporavak potražnje zastao u većini svjetskih regija, a prevoznici i dalje imaju problema sa generisanjem prihoda i odlivom novca, očekujemo više bankrota u u četvrtom tromjesečju ove i prvom tromesečju iduće godine”, kaže Moris.

Međunaroda organizacija avio-prevoza IATA objavila je ove nedjelje da će kompanije u drugom polugodištu izgubiti 77 milijardi dolara, a tokom 2021. gubiti mjesečno između 5 i 6 milijardi dolara.

Da situacija u branši nije blistava govori i vest da je britanski niskotarifni prevoznik easy Jet u četvrtak upozorio da bi ove godine mogao da zabilježi prvi gubitak od 1995. godine. Kompanija očekuje minus do 1,1 milijardu dolara.

Naime, zbog restikcija na putovanja zbog koronavirusa ta avio-kompanija angažovala je tek 25 posto kapaciteta. Kako bi preživjela pandemiju, kompanija je do sada uzela 600 miliona funti vladine pomoći, otpustila 4500 zaposlena, prikupila 608 miliona funti od prodaje aviona te dobila 419 miliona funti dokapitalizacije od dioničara.

Check Also

Održana redovna godišnja Skupština akcionara Crnogorskog Telekoma

Na današnjoj redovnoj Skupštini akcionara Crnogorskog Telekoma a.d, održanoj u Podgorici, usvojeni su Finansijski izvještaj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *