Svjetsku trgovinsku organizaciju će prvi put voditi žena

Dodajte komentar

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) prvi će put u svojoj istoriji izabrati ženu na čelnu poziciju, budući da su se u najužem izboru našle južnokorejska ministarka trgovine Yoo Myung Hee i nigerijska ekonomistkinja Ngozi Okonjo-Iweala.

Dvije žene našle su u najužem izboru nakon što je 164 zemalja članica u četvrtak suzilo broj kandidata s pet na dva.

Zbog nedovoljne podrške iz trke su ispali bivši britanski ministar trgovine Liam Fox, bivši saudijski ministar ekonomije Mohammad Maziad al-Tuwaijri i bivša kenijska izaslanica pri WTO-u Amina Mohamed.

Nigerijska ekonomistkinja za razvoj Okonjo-Iweala od samog je početka na glasu kao jedna od najizglednijih kaditatkinja za čelnu poziciju u WTO-u. Vršila je dužnost nigerijske ministarke finansija i ima 25-godišnje iskustvo rada u Svjetskoj banci.

Trenutno je predsjednica Saveza za vakcine Gavi, javno-privatne inicijative koja je pomogla u vakcinisanju stotina miliona djece u svijetu.

Yoo Myung Hee bavi se pak pitanjima multilateralne trgovine od 1995., kada je u južnokorejskom ministarstvu trgovine preuzela poslove s WTO-om. Stekla je bogato iskustvo, između ostalog pregovorima s najvećim igračima u globalnoj trgovini, poput SAD-a, Kine i Evropske unije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *