Nadaju se značajnom dijelu od devet milijardi

Dodajte komentar

Najavljeni investicioni paket od devet milijardi eura za zemlje Zapadnog Balkana je snažan signal našim zemljama da Evropska unija računa na ovaj region kao njen dio u perspektivi, kazali su Pobjedi iz Centralne banke.

– EK je svjesna da kovid-19 predstavlja krizu cijele Evrope, te želi da bude snažan partner sa međunarodnim finansijskim institucijama u dugoročnom oporavku i snaženju regiona, u šta nas uvjerava i kreiranje najavljenog Western Balkans Guarantee facilityja sa potencijalom oko 20 milijardi eura – istakli su iz CBCG.

Raspodjela

Oni smatraju da će raspodjela ovog novca umjesto čvrstih kvota biti bazirana na proaktivnosti i inicijativi naših institucija da se na odgovoran i održiv način izbore sa socio-ekonomskim efektima krize.

– Zavisiće i od spremnosti da se podrži zelena i digitalna tranzicija i podstakne regionalna integracija, a što će ubrzati i konvergenciju regiona sa EU – ocijenili su iz CBCG.

Istakli su da se Evropska centralna banka pokazala kao pouzdan i dobronamjeran partner centralnim bankama iz regiona u smanjenju potencijalnog rizika od pada likvidnosti zbog kovida-19.

– ECB je pozitivno odgovorila na regionalnu inicijativu, u kojoj je CBCG imala značajnu ulogu, i centralnim bankama obezbijedila privremene bilateralne repo linije za jačanje funkcije centralne banke kao kreditora u posljednjoj instanci. CBCG je dobila ponudu od ECB-a za repo liniju do 250 miliona eura – kazali su iz CBCG.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *