George – bankarska platforma Erstea koju će moći koristiti svi, bez obzira gdje imaju račun

Dodajte komentar

Nakon što je već bio prisutan u nekoliko zemalja i skupio pet miliona korisnika, Erste banka je u Hrvatskoj predstavila svoju platformu George. Iz banke su najavili da će u budućnosti ovo biti omogućeno i u svim zemljama u kojima je Erste prisutan.

Dizajn i kontrole tipični za društvene mreže i aplikacije trebali bi povećati brzinu standardnih korisničkih operacija koje klijent radi u Georgeu. Pretraživanje cijelog teksta omogućuje da u roku od nekoliko sekundi pronađete bilo koju odlaznu ili dolaznu uplatu ili primaoca uplate.

George nudi i veliku stepen personalizacije aplikacije koja se, osim na pozadinsku grafiku, odnosi i na način na koji korisnici mogu pregledavati, sortirati i organizovati informacije koje im George daje o njihovoj potrošnji, štednji, ulaganjima i plaćanjima.

Uz navedeno, George je izgrađen na otvorenoj bankarskoj platformi i omogućuje dodavanje aplikacija i novih funkcija trećih strana. Korisnicima je na raspolaganju i George Store gdje već sada mogu potpuno digitalno otvoriti štednju, naručiti Diners Club karticu, aktivirati Wiener putno osiguranje ili kupiti bon za telefon. Uskoro će biti dodane i druge mogućnosti poput potpuno digitalnog otvaranja računa za sve korisnike Georgea, nezavisno u kojoj banci imaju otvoren račun, kao i digitalno podizanje gotovinskog kredita.

– Lansiranjem Georgea Erste banka je ispunila jedan od svojih strateških ciljeva, a to je uvijek biti predvodnik u digitalnim inovacijama te osigurati kontinuitet u razvoju digitalnih rješenja, kao zaštitnog znaka Erste grupe u Hrvatskoj. Osim toga, svojim je klijentima omogućila još bolje i kvalitetnije korisničko iskustvo, kroz intuitivnije, osobnije i vizualno atraktivnije upravljanje svojim osobnim finansijama, primjereno očekivanjima i trendovima digitalnog doba. Iako korisnici već sada mogu uživati u brojnim novim funkcionalnostima, nova digitalna platforma s vremenom će evoluirati, a sa svakom nadogradnjom postaće još naprednija, pametnija i inteligentnija. S vremenom, brinući se o našem finansijskom zdravlju, George će postati naš lični savjetnik kojem je cilj finansijski prosperitet svih njegovih korisnika – rekao je Zdenko Matak, član uprave Erste banke, prenosi 24sata.hr.
George je razvila međunarodna grupa programera unutar Erste grupe, dok su ga lokalno prilagodili i implementirali IT stručnjaci Erste banke u Hrvatskoj. S obzirom da je riječ o međunarodnoj platformi, ime George je odabrano kako bi u svim zemljama Erste grupe bilo razumljivo, a odnosi se na ime prvog autopilota kojeg je prije stotinu godina razvio britanski pilot Lawrence Sperry i nazvao ga George.

– Otvaranjem Georgea svim klijentima Erste banke završilo je višemjesečno probno razdoblje, tokom kojeg je Georgea testiralo oko 5.000 internih i vanjskih korisnika. Očekujemo da će do kraja 2024. godine George imati više od pola miliona korisnika u Hrvatskoj. Georgeova otvorena platforma, arhitektura temeljena na API-ju i plug-in infrastruktura čine je izuzetno prilagodljivom i fleksibilnom, posebno za saradnju s fintech-ima i drugim trećim stranama u sferi finansijskih usluga – rekao je Igor Strejček, direktor Sektora direktnih kanala u Erste banci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *