Trenutna situacija na tržištu nekretnina u najmanju ruku izazovna

Dodajte komentar

Izvršni direktor preduzeća „Rezident“ doo Podgorica, koje posluje na crnogorskom tržištu nekretnina u premium segmentu stanogradnje, Aleksandar Bošković, trenutnu situaciju na tržištu nekretnina, ocjenjuje u najmanju ruku izazovnom.

Visočiji kriterijumi pri odabiru stambenog prostora

„Tržište nekretnina u Crnoj Gori je do pojave pandemije korona virusa imalo relativno jasna pravila, stabilan rast i time bilo jedan od ključnih nosioca razvoja crnogorske privrede. Nove okolnosti će zasigurno imati dalekosežne posledice koje neće biti jednostavno predvidjeti, tako da će kako investitori tako i kupci, shodno tome prilagođavati svoj tržišni nastup. Kao neminovna posljedica jakih kriza i promjena, nesigurnost je poslednično usporila mnoge procese, pa i donošenje odluka vezano za  investiranje u nekretnine“, istakao je Bošković.

Kupci će, dodaje, pažljivo pratiti trend promjena cijena nekretnina, ali i mijenjati svoje prioritete kada su nekretnine u pitanju.

“Ono što je već vidljiva promjena, jeste rast interesovanja za kuće, ali i objekte kolektivnog smještaja sa malim brojem stambenih jedinica. To govori o snažnom podizanju svijesti ljudi, vezano za značaj kvaliteta stambenog prostora i kulture stanovanja. Od svog osnivanja, preduzeće „Rezident“ doo kao lider na tržištu nekretnina u premium segmentu, svojom strateškom orjentacijom izlazi u susret baš ovakvoj sofisticiranoj tražnji. Vjerujemo da je naš poslovni moto „Stanujte sa stilom“, već dobro poznat tržištu. Tako da je preduzeće „Rezident“ doo spremno dočekalo promjenu koja je nastupila makar u dijelu tražnje, odnosno predmeta interesovanja kupaca”.

Bošković

Objašnjavajući trend kretanja cijena kvadratnog metra, Bošković kaže da se već dešava određeni pad cijena, usljed trenutne neizvjesnosti.

“Pad cijena se dominantno odnosi na nekretnine i projekte nižeg kvaliteta, i projekte na lošijim lokacijama. Nasuprot njima, stanogradnja visoke klase na top lokacijama (koja ima dobar odmjer kvalitet-lokacija-cijena) i dalje drži cijenu. Obzirom da su ovakvi projekti deficitarni na tržištu nekretnina, i nije za očekivati da će u ovom segmentu biti značajnijih promjena”, naglašava Bošković.

Tražnja za nekretninama u planinskim centrima

Trenutnu situaciju karakteriše i ozbiljan rast interesovanja kupaca za nekretnine u planinskim centrima, prije svega na Žabljaku i Kolašinu. Žabljak je tradicionalno interesantan, dok je novina izrazit rast interesovanja za kupovinu stanova u Kolašinu.

“Pandemija korona virusa, uticala je na podizanje svijesti o značaju boravka u prirodi za sve generacije. Izgradnja autoputa i druga ozbiljna ulaganja države i Opštine Kolašin u ski centar, ali i infrastrukturu grada, uslovila su ozbiljan rast tražnje i orjentaciju kupaca baš ka ovom planinskom centru. S tim u vezi, Kolašin je prepoznat kao planinski centar koji će u narednim godinama imati dvije sezone (ljetnju i zimsku), i time postati pravi magnet kako za investitore tako i za kupce nekretnina”, kaže Bošković.

Preduzeće, „Rezident“ doo u susret ovoj tražnji investirao je u dva stambena projekta u Kolašinu „Modern Mountain I“ i Modern Mountain II“, u okviru kojih će se realizovati 47 stambenih jedinica, dva restorana i više poslovnih prostora.

Izvršni direktor preduzeća “Rezident”, objašnjava da su stanovi dominatno jednosobni, s obzirom na fokus tražnje kupaca u ovom pravcu. Oba projekta se realizuju u centralnom gradskom jezgru, u ulici Boška Rašovića, prenosi Kolektiv.

“Oba projekta se realizuju u centralnom gradskom jezgru u ulici Boška Rašovića. Shodno svom poslovnom modelu, Rezident doo investira u izgradnju stambenih jedinica po najvišim standardima. Objekti su organizovani na principu kondominijuma, što je bilo posebno interesantno za naše kupce zbog mogućnosti organizovanog izdavanja, odnosno rente stambenih jedinica kroz službu recepcije koja postoji u ovim objektima, kako u ljetnjoj tako i u zimskoj sezoni. Ovim se vlasnicima stanova omogućava da kroz izdavanje omoguće sebi značajan i brz povrat svoje investicije. U svom sastavu, objekti će imati centralni sistem grijanja, lift, skijašnicu, vešeraj, parking, kafe, restoran kao i recepciju. Po svom konceptu i ponudi, ovi objekti će neminovno predstavljati kvalitetnu novinu turističke privrede u ovom gradu”.

Odlukom Vlade Crne Gore, značajno je uvećan budžet Opštine Kolašin, i ujedno osnažen izvor za finansiranje infrastrukture i razvoja grada.

To je, naglašava Bošković, od izuzetne važnosti.

“U skladu sa težnjama turističke privrede Crne Gore, da se razvija kao elitna turistička destinacija, vjerujemo da je prioritet da se buduća gradnja u ovom gradu usmjerava u pravcu izgradnje kvalitetne hotelske ponude i stambenih objekata „condo“ tipa, u visokom standardu. Kao jako pozitivan momenat, važno je istaći činjenicu da je, odlukom Vlade Crne Gore, budžet Opština Kolašin značajno uvećan, i time osnažen izvor za finansiranje infrastrukture i razvoja grada. Paralelno se ubrzano podižu i kadrovski potencijali lokalne uprave. Ovo je od izuzetne važnosti, jer ovako dinamičan razvoj ovog turističkog bisera, mora pratiti i razvoj ključnih kadrova kao nosioca ovih krupnih promjena. Gradonačelnik sa svojim timom zaista ulaže ogromnu energiju u ovom pravcu. Navedenim promjenama se nesporno već otvorio prostor i za druge ozbiljne investitore, koji će sigurno prepoznati Kolašin kao prostor za svoja ulaganja. Vjerujemo da će otežana ekonomska situacija uticati na neophodnost značajno ozbiljnijeg pristupa prilikom ulaganja, kako investitora tako i kupaca, čime bi posljedice za sve bile što lakše, a period izlaska iz krize što brži”, zaključio je Aleksandar Bošković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *