Ovo nije džinovska korpa, već zgrada od 7 spratova (VIDEO)

Dodajte komentar

Gotovo nijedna turistička atrakcija ove godine nije imala posjetioce kao što je to bio slučaj ranijih godina. Međutim, ovakve okolnosti nisu uticale na njihovu atraktivnost, te je čuvena zgrada kompanije “Longaberger Basket Company” u obliku korpe za piknik i dalje arhitektonski i turistički hit u svijetu, a korona joj je pomogla i kada se radi o poslovanju.

Kompanija za proizvodnju korpi za prodavnice “Longaberger Bascet Company” nalazi se u američkoj državi Ohajo i ima vjerovatno jednu od najčudnijih upravnih zgrada na svijetu.

Sama zgrada predstavlja repliku najprodavanijeg proizvoda (korpe) po kojem je ova kompanija postala poznata a od koje je, kako mediji pišu, veća 160 puta. Ova je građevina začeta kao san Dejva Longabergera, osnivača firme “Longaberger”, a trebalo je da postane sedište kompanije. U početku ga niko nije ozbiljno shvatao uključujući i radnike firme, međutim, zahvaljujući Longabergerovoj istrajnosti, san je ostvaren krajem 1997.

Ukupni poslovni prostor ima hiljade kvadratnih metara, koštao je oko 30 miliona dolara, a izgradnja je trajala pune dvije godine.

Arhitekte su u početku predlagale da ova sedmospratnica samo podsjeća na korpu, dok osnivaač kompanije Dejv nije pokazao jednu od korpi i rekao im da “učine da zgrada izgleda baš tako”.

Ovo je jedan od najpoznatijih primjera moderne arhitekture, za koju je karakteristično da su zgrade dizajnirane tako da budu replike ili da predstavljaju predmete povezane sa njihovom namjenom.

Poslovne prilike

Kada je poslovanje u pitanju, na svom vrhuncu, kompanija “Longaberger”, koju je 1973. osnovao Dejv Longaberger, dostigla je milijardu dolara prodaje. Imala je više od 8.000 zaposlenih, a korpe su se prodavale kroz mrežu od desetina hiljada nezavisnih prodavnica.

Njeno sjedište bilo je u ovoj zgradi, ali nakon Longabergerove smrti 1999. godine, posao se preokrenuo. Kako je ekonomija krenula u recesiju nakon 11. septembra, skupe korpe za piknik nisu bile najvažnije na listi za kupovinu za potrošače koji su se borili da zadrže posao.

Kompanija je počela da se raspada i tokom narednih nekoliko godina otpustila je stotine radnika.

Godine 2013. se promijenilo rukovodstvo, nastavili su proizvodnju, ali čak i pod novim vlasništvom, prodaja korpi je opadala sve dok Longaberger nije podnio zahtjev za bankrot i propao.

Kompanija “Xscel brands” sada mijenja Longabergerovu strategiju. Nude i razne proizvode za kućnu dekoraciju, kuhinju i proizvode poput posuđa i jastuka, kako bi privukli širu demografsku kategoriju.

Osim toga, čini se da momenat u kojem se svijet nalazi ide u korist oživljavanja Longabergera.

U medijima se navodi da je potražnja za korpama porasla posljednjih mjeseci zbog masovnijih izleta u prirodu tokom pandemie.

Izvor: BIZLife

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *