Odbor direktora do sada nije razmatrao predloge Ristića o budućem poslovanju MA

Dodajte komentar

Odbor direktora Montenegro Airlinesa (MA), prema riječima njegovog predsjednika Nikole Vukićevića, nije do sada razmatrao nijednu inicijativu ili predlog izvršnog direktora Vlastimira Ristića, od njegovog dolaska, u vezi sa budućim poslovanje te kompanije.

Vukićević je u dopisu poslatom Danu kazao da nije upoznat da postoji analiza koja ukazuje koliko će novca biti dovoljno da se spasi ta kompanija.

“Jedini izvještaj o radu koji je podnio izvršni direktor tokom ove godine odbijen je zbog nekompletnih podataka i vraćen na dopunu. Iz tog razloga, ocjena aktuelnog stanja u kompaniji i viđenje budućih planova iznijetih u tekstu su isključivi lični stavovi izvršnog direktora, koji nijesu prošli proceduru unutar MA predviđenu Zakonom o privrednim društvima i statutom kompanije”, napisao je Vukićević u dopisu.

Ristić je u intervjuu za Dan kazao da Zakon o konsolidaciji MA, kojim je predviđeno 155 miliona pomoći za MA, neće biti dovoljan da sačuva nacionalnog avio-prevoznika, već će morati da uslijedi i pomoć za Covid.

“Jeste tačno da je kroz zakon opredijeljeno 155 miliona za MA, ali to nije dovoljno pojašnjeno. Prvo, sam zakon je donesen prije ikakvog saznanja o pandemiji. Postoji dio zakona kojim su opredijeljena sredstva za održanje poslovanja u ovoj godini, bez ikakvog saznanja da će ono biti dodatno otežano”, rekao je Ristić.

On je kazao da je kompanija koristeći samo dio sredstava iz tog dijela zakona, za devet mjeseci sačuvala poslovanje. Od, po zakonu ukupno opredijeljenih 11 miliona EUR u ovoj godini, za tekuću likvidnost dobili su 7,19 miliona.

“Pa ipak MA devet mjeseci posluje bez pomoći za Covid i isplaćuje redovno plate. Poslije prvih šest mjeseci mogu da kažem da smo uspjeli, a za devet mjeseci se nadam da trend neće puno odstupati”, naveo je Ristić.

Prema njegovim riječima, gubitak 85 odsto prihoda je izazov i za mnogo veće i stabilnije kompanije nego što je MA.

“Moramo imati svijest da zakon neće biti dovoljan da se sačuva MA, da će morati da uslijedi pomoć za Kovid. Zakon je uslov opstanka, ali nije dugoročno dovoljan”, kazao je Ristić za Dan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *