Kostur tiranosaurusa prodat za rekordnih 32 miliona dolara

Dodajte komentar

Rekordne cijene visoko kotiranih fosilnih ostataka onemogućavaju muzejima da ih otkupe, naučnicima istraživanja, a javnosti priliku da se sa njima upoznaju, piše portal NBCnews.

Kostur tiranosaurusa zvanog “Sten” premašio je sva očekivanja, pa je na aukciji dostigao rekordnu cijenu od 31,8 miliona dolara, čime je postao najskuplji paleontološki eksponat ikada.

Kostur je inače nazvan po paleontologu koji ga je pronašao njegove, a Tiranosaurus je živio na zemlji prije 67 miliona godina.

Kostur je izložen u aukcijskoj kući “Kristi” u Njujorku, a prvobitne procjene su bile da će dostići između 6 i 8 miliona dolara.

Zadnje dvije decenije, Sten je bio proučavan u Institutu Blek Hils u Južnoj Dakoti, a paleontolozi su na osnovu njega objavili desetine istraživanja.

Čini ga 188 kostiju i jedan je od najvećih i najpotpunijih kostura tiranosaurusa na svijetu.

Naučnicima je bilo potrebno oko 30.000 sati napornog rada da otkopaju kosti, slože ih i spoje u kostur kakav je danas, kada su utvrdili da je Sten tokom života polomio vrat, zbog čega su mu dva pršljena spojena.

Osim toga, pronašli su i rupe u lobanji i jednu na rebru koje je, kako se pretpostavlja napravio drugi tiranosaurus.

Skelet tiranosaurusa je dugačak preko 12 metara i pruža upečatljive dokaze o nasilnom životu prije 67 miliona godina.

Pobjednička ponuda na aukciji za Stena nije došla iz muzeja, već od privatnog kolekcionara i tu je, kako se dodaje, nauka gubitnik.

Zbog toga je potreban zakon koji štiti rijetke primjerke kao što je kostur ovog tiranosaurusa, kako bi naučnici mogli da ga mirno istražuju, a javnost uživa u razgledanju.

Ono što se navodi kao još jedna nepravda u ovom nadmetanju su posebni uslovi koji se propisuju muzejima u cilju boljeg čuvanja skeleta, dok su privatni kolekcionari od njih izuzeti.

U tom slučaju, treba imati u vidu da može doći i do eventuaalnog oštećenja skeleta, ako ga novi vlasnik ne bude na pravi način čuvao, jer se na to nije obavezao.

Izvor: Novaekonomija.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *