Komercijalizuje se izdvajanje ugljenika, kao jedino rješenje za spas planete

Dodajte komentar

Dok brige oko klimatskih promjena rastu, kompanije i vlade počele su više da finansiraju “izdvajanje ugljenika”, tehnologiju za skladištenje izduvnih i drugih gasova staklene bašte, piše Gardijan (The Guardian).

Tehnologija izdvajanja ugljenika i dalje je nova, i trenutno postoji samo 20 projekata za njegovu komercijalizaciju, ali u sektor pristižu investicije od više milijardi dolara.

Konzorcijum kompanija, koji uključuje Amazon i Majkrosoft, nedavno je investirao u CarbonCure Technologies, kanadsku firmu koja želi da znatno umanji emisije ugljen-dioksida tokom proizvodnje betona.

Proizvodnja cementa, glavnog sastojka betona, oslobađa toliko ugljen-dioksida da bi, ukoliko bi cijela industrija bila jedna država, jedino Kina i SAD bili veći zagađivači na godišnjem nivou.

U saradnji sa skoro 300 proizvođača betona, CarbonCure ubrizgava ugljen-dioksid u smjesu, nakon čega se gas hemijskim procesom pretvara u krečnjak, koji zapravo ojačava beton.

Amazon će ovakav beton koristiti tokom izgradnje svojih svih svojih zgrada, uključujući novo sjedište u Virdžiniji.

Trenutno se za proces koristi standardni ugljen-dioksid, ali se kanadska firma nada da će uskoro koristiti gas koji je izdvojen tokom same proizvodnje cementa, što bi smanjilo globalne emisije ove industrije za 500 miliona tona do kraja decenije.

Norveška pokreće jedan takav projekat pod nazivom Longship, dok inicijativa direktnog izdvajanja ugljenika iz vazduha u jugozapadu SAD cilja da zarobi milion tona CO2 godišnje.

Vlada SAD nedavno je sa 72 miliona dolara finansirala više od 20 inicijativa ovog tipa.

Ipak, izdvajanje ugljenika smatra se kao kontroverzna ideja, budući da se može vidjeti kao skupo odvraćanje pažnje od pravog cilja, što je u ovom slučaju potpuno sprječavanje emisije takvih gasova.

Kritičari navode kao primjer postrojenje za izdvajanje Petra Nova, projekta vrijedan milijardu dolara u Teksasu, koje je ugašeno ove godine, nakon što je pad vrijednosti nafte učinio projekat neisplativim, iako je navedeno da je prije gašenja postrojenje izdvajalo čad 92 odsto proizvedenog ugljen-dioksida.

Međutim, Međunarodna energetska agencija je prošlog mjeseca navela metod kao nezamjenljiv dio trenutne strategije, ocjenjujući da bi bilo “skoro nemoguće” da svijet ispoštuje dogovorene ciljeve za smanjenje zagađenja bez izdvajanja i skladištenja izduvnih gasova iz fabrika, elektrana i drugih izvora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *