EK traži izradu studije prije nastavka izgradnje drugih dionica autoputa

Dodajte komentar

Evropska unija (EU) neće odobriti novac za sufinansiranje druge dionice autoputa Bar Boljare dok se ne provjeri da li je taj projekat isplativ, može se zaključiti na osnovu podataka iz novog Izvještaja Evropske komisije (EK) za Crnu Goru.

– Uprkos očekivanom završetku prve dionice autoputa Bar Boljare 2021. godine, autoput ostaje nedovršen. Svaka odluka o izgradnji daljnjih odjeljaka mora se temeljiti na odgovarajućoj procjeni socijalnoguticaja, zdravoj analizi troškova i koristi, neophodnom preduslovu za razvoj plana finansiranja koji čuva stabilnost javnih finansija, navodi se u izvještaju EK.

Ističu da je prioritetna dionica autoputa, koja se gradi sa kineskim zajmom, pretrpjela dodatna kašnjenja i prekoračenje troškova, pogoršana izbijanjem pandemije.

– Sada se očekuje d a će biti završen do juna 2021. godine. Prema Okviru za investicije zapadnog Balkana, Crna Gora se prijavila za sufinansiranje izgradnje druge dionice autoputa. Međutim, aplikacij a je na čekanju dok se ne završi analiza troškova i koristi za čitav autoput Bar Boljare. Očekuje se da će studija, koja je naišla na kašnjenja, postaviti preporučene standarde i predložiti načine finansiranja za preostale odjeljke, piše u dokumentu. Eksperti EK su se bavili i državnom pomoći.

-U oblasti državne pomoći, Montenegroerlajnzu je dodijeljeno 155 miliona eura državnih sredstava bez prethodno dobijenog mišljenja organa za kontrolu državne pomoći. To je izazvalo ozbiljnu zabrinutost, piše u novom izvještaju. Ističe se da je pravilno postupanje u ovom slučaju važan test za funkcionisanje crnogorskog sistema kontrole državne pomoći. Eksperti navode da treba poboljšati dosadašnje rezultate Agencije za zaštitu konkurencije. Dodaju da je državna pomoć uglavnom koncentrisana u državnim transportnim kompanijama.

-Državni budžet je 2019. godine namijenio 32 miliona eura (0,7 odsto BDP-a) za subvencije ili pet miliona .eura više nego godinu ranije. Otprilike polovina ove pomoći dodijeljena je borećoj kompaniji Montenegroerlajnz, koja je već imala koristi od nekoliko mjera podrške u prošlosti. Skupština je 27. decembra 2019. usvojila leks specijalis priznavanje Montenegroerlajnza kao kompanije od posebnog značaja, odobravajući dod atnu državnu podršku od 155 miliona eura u narednih šest godina kako bi se izbjegao bankrot i osigurao njegov budući razvoj, piše u izvještaju. Navodi se da su i ostale javne korporacije imale koristi od državne pomoći, kao što je, između ostalog, i željeznički operater ŽPCG.

– Takve mjere državne pomoći treba prijaviti, analizirati i Agencija za zaštitu konkurencije treba da da mišljenje prije njihove primjene, piše u izvještaju. Ističe se da podrška lokalnim kompanijama u Crnoj Gori za modernizaciju i usvajanje međunarodnih standarda raste.

– U 2019. godini 307 kompanija dobilo je podršku Vlade, u poređenju sa 101 firmom prethodne godine. Ipak, iznosi koji se isplaćuju putem ovih grant programa ostaju relativno skromni (nekoliko hiljada eura po firmi), navodi se u dokumentu EK.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *