ECB testira novu tehnologiju: Trenutna plaćanja u različitim valutama

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) želi ispitati svoj novi sistem obrade brzog plaćanja različitim valutama radi prikladnosti za novčane transfere. Testiranje se sprovodi zajedno sa švedskom centralnom bankom.

To uključuje transfere novca u jednoj valuti između Švedske i zone eura, koji se odmah pretvaraju u drugu valutu. Ako kupac u Švedskoj prenese iznos u krunama trgovcu u eurozoni, to se za nekoliko sekundi pretvori u eure i stigne u eurima. Isto bi trebalo da važi i za kupce u valutnoj uniji. Prema ECB-u, druge zemlje s drugim valutama takođe bi mogle imati koristi od sistema.

Tehnologija pod nazivom Target Instant Payment Settlement – skraćeno “Tips” omogućava kompanijama i privatnim kupcima da u roku od nekoliko sekundi danonoćno prebace novac odgovarajućem primatelju putem svoje banke. Do sada je dozvoljavana obrada transfera u eurima. Obrada plaćanja u švedskim krunama trebala bi započeti od maja 2022. godine.

Sa Tips-om u platnom prometu, Evropa želi postati nezavisnija od stranih pružalaca usluga kao što su Visa i Mastercard. Što se tiče rješenja za digitalno plaćanje, američke tehnološke grupa Google, Facebook i Apple takođe napreduju sa svojim rješenjima, na tržište ulaze i kineski dobavljači poput Alibabe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *