Drugi talas uveliko na vratima Evrope, opet se uvode restriktivne mjere

Dodajte komentar

Broj zaraženih koronavirusom premašio je 36 miliona, dok je više od milion ljudi izgubilo život od posljedica virusa korona. Broj novih slučajeva iz dana u dan raste, a Evropa se ovih dana opet našla tamo gdje je bila i prije nekoliko mjeseci.

Brojne zemlje ponovo uvode vanredno stanje, nove zabrane, policijski čas…

Situacija u Evropi nije zavidna. Čini se kao da nam drugi talas uveliko kuca na vrata, a to dokazuju vanredna stanja i restriktivne mjere širom starog kontinetna.

Španska vlada nedavno je naredila djelimično zatvaranje glavnog grada Madrida i okolnih područja teško pogođenih koronavirusom nakon povećanja broja slučajeva. Prema tim ograničenjima, stanovnicima nije dozvoljeno da napuste određeno područje.

U Madridu je više od trećine slučajeva dijagnostikovanih u Španiji u proteklom periodu.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Parizu i pariskom regionu uvedene su nove, oštre restriktivne mere radi suzbijanja koronavirusa.

Uveden je najviši nivo uzbune zbog kovida-19 koji predviđa mjere poput zatvaranja barova, dok restorani moraju da primijene nove sanitarne protokole da bi ostali otvoreni, saopštio je kabinet premijera Žana Kasteksa.

Slovačka vlada uvela je vanredno stanje u zemlji zbog skoka broja oboljelih od koronavirusa koje će biti na snazi neodređeno vrijeme. Maske su obavezne vani, u slučaju da nije moguće održati bezbjednu distancu.

Češka vlada je takođe proglasila vanredno stanje zbog rekordnog porasta broja zaraženih koronavirusom. Ministar zdravlja Roman Primula je rekao da će vanredno stanje biti na snazi 30 dana, počevši od ponedjeljka.

U Briselu se zatvaraju kafići na mjesec dana

I situacija u Belgiji je slična,te je i sam premijer Aleksander de Kro ukazao da je “zabrinjavajuće”.

Stoga su danas najavljene nove mjere. U cijelom regionu Brisela se od sutra zatvaraju kafei i barovi na mjesec dana da bi se zaustavio ponovni rast zaraze koronavirusa, najavile su belgijske vlasti.

Pored toga zabranjeno je konzumiranje alkohola na javnim mjestima u 19 opština u regionu. Restorani mogu da ostanu otvoreni.

Nove mjere slične su onim koje se od utorka primjenjuju u Parizu.

U Belgiji je posljednjih sedam dana dnevno zabilježeno gotovo 2.500 novozaraženih, što je porast od 57 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Zbog porasta slučajeva koronavirusa, i naša zemlja je krajem septembra uvela je policijski sat u tri grada koji će trajati do 12. oktobra. Riječ je o Nikšiću, Beranama i Andrijevici, gdje je zabranjeno napuštanje domova od 22 sata do pet sati ujutro, a zabranjen je i rad ugostiteljskih objekata i kućne posete.

Izvor: BIZLife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *