Deset godina Instagrama: Blagoslov za industriju luksuza

Ručak, torbica i plaža iz snova savršeno su izvedeni na lijepim fotografijama: internetski servis za slike Instagram pojavio se na tržištu prije deset godina i od tada je promijenio način na koji jedemo, putujemo i konzumiramo.

Kada su Kevin Systrom i Mike Krieger pokrenuli društvenu mrežu za razmjenu fotografija 6. oktobra 2010. godine u SAD-u, aplikacija razvijena za pametne telefone nudila je nove filtere za podešavanje svjetosti, kontrasta i boja. Pomoću nje za tren biste mogli stvoriti savršenu fotografiju – i to je izuzetno dobro prihvaćeno.

Bilo odmor, zabava ili posjet restoranu – sve je postalo kulisa za autoportrete za objavljivanje i komentarisanje.

Kada je Instagram kupio Facebook dvije godine nakon lansiranja, to je već bila najpopularnija svjetska platforma za selfije. Internet zvijezde i druge poznate ličnosti putem Instagrama dosežu desetine miliona ljudi širom svijeta. Kylie Jenner iz klana Kardashian ima 196 miliona pratilaca.

– Ušli smo u doba “internet stvarnosti”, u kojem možemo postojati samo putem onoga što objavljujemo na društvenim mrežama, analizira Michaël Stora, psiholog i predsjednik istraživačkog kolektiva Opservatorijum za digitalne svjetove u Francuskoj, prenosi n-tv. – Snimam selfije, dakle jesam, rezimira naučnik.

Aplikacija je postala omiljena platforma luksuznih marki, posebno brzih modnih etiketa, koje tamo mogu ciljati milione korisnika s digitalnim marketinškim strategijama. Funkcija kupovine predstavljena 2019. godine transformirala je Instagram u web lokaciju e-trgovine s kojom kompanije mogu koristiti svoje profile kao virtualne izloge: vaša ciljna grupa može ovdje kupovati i plaćati bez napuštanja aplikacije.

Instagram je stvorio bezbroj influencera koji svojim vjernim pratiocima svakodnevno pružaju fotografije, video zapise i preporuke za kupovinu.

-Marke mi šalju proizvod i ja nudim sve usluge za njih, kaže 36-godišnja Pauline Privez, koja je od 2009. godine influencerica za modu i ljepotu. – Više ne morate kontaktirati agenciju za oglašavanje, mi se brinemo o svemu.-

Uz to, modni proizvođači sada privlače potrošače tačno tamo gdje jesu, bez posrednika: njihove slike prikazuju se na mobilnim telefonima njihove ciljne grupe između dva posta i u istom kvadratnom formatu.

Posebno za luksuznu industriju, Instagram se pokazuje kao blagoslov, jer brendovi sada mogu svakodnevno da komuniciraju s korisnicima putem vlastitih računa, objašnjava modna istoričarka Audrey Millet: – Objavljivanjem besplatnih sadržaja otvaraju se prema svima i tako stvaraju snobovsku sliku koji su im se do sada držali.-

Aplikacija je donijela i promjene u gastronomiji: otkako korisnici na Instagramu objavljuju fotografije tosta s avokadom ili ovjekovječuju svoj latte macchiato, operateri restorana koriste pažljivo montirane fotografije hrane i unutrašnjosti kako bi privukli kupce. Neki nude rezervacije stolova direktno putem Instagrama.

Budući da se Instagram koristi i za planiranje odmora, mnogi turističke agencije se oslanjaju na Instagram za oglašavanjhe svoje destinacije. Influencerica Privez odlazi na sponzorisana putovanja šest do sedam puta godišnje, zauzvrat objavljujući svoja “iskustva” i za to prima dodatni novac.

Ali za mnoge mlade ljude lov na lajkove s Instagrama postao je zavisnost, a to bi moglo imati poražavajuće posljedice, upozorava Internet stručnjak Stora. Instagram naročito daje adolescentima lažnu sliku stvarnosti i stvara težnju za savršenstvom “koje oni ne mogu da ponove”. Influenceri takođe osjećaju ovaj pritisak. Privez je iz toga izvukla zaključke: – Na poslu sam prisiljena da ostanem na Instagramu, ali u privatnom životu se sve više odvajam od njega.-

Check Also

Đukanović u Upravnom odboru Saveza energetičara

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Milutin Đukanović, izabran je nedavno za člana Upravnog odbora Saveza …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *