CBCG: Procjena kvaliteta aktive banaka teče po planu

Dodajte komentar

Centralna banka je zadovoljna ocjenom Evropske komisije o napretku u poglavlju 9 – Finansijske usluge, koja odgovara ,,četvorki“ od pet stupnjeva napretka u zatvaranju poglavlja i, posredno, konvergenciji ka EU u toj oblasti. U procesu smo ispunjavanja obje preporuke za ovu godinu, koje se odnose na usvajanje podzakonskih akata i procjenu kvaliteta aktive banaka, kazali su Pobjedi iz CBCG, komentarišući najnoviji izvještaj EK o napretku Crne Gore.

Istakli su da se nadaju još boljim ocjenama za ovu godinu, posebno u poglavljima 4 i 9.

Akta i AQR

CBCG je, navode, u procesu ispunjavanja obje preporuke za poglavlje 9 – Finansijske usluge.

– Prva, koja se odnosi na usvajanje podzakonske regulative će biti završena do kraja novembra ove godine, a druga koja je vezana za procjenu kvaliteta aktive banaka biće završena do kraja aprila 2021- najavili su iz CBCG.

Objasnili su da se radi o usvajanju 40 podzakonskih akata koji prate zakone o kreditnim institucijama i o sanaciji banaka.

– Odluke su pripremljene i date na komentare bankama, nakon čega treba da ih usvoji Savjet CBCG, što je planirano do kraja novembra. Najzahtjevnija podzakonska akta su pripremljena u saradnji sa partnerima iz EU Twinning projekta (Bundesbanka i Hrvatska narodna banka) – kazali su iz CBCG.

Procjena kvaliteta aktive (AQR), navode, teče po planu i pored otežanih okolnosti izazvanih kovid-19 pandemijom.

– Gotovo svi procesi su usmjereni na digitalnu platformu. CBCG i njen konsultant (Ernst&Young Beograd i Njemačka) su izdali potvrde renomiranim AQR revizorima banaka koji su ispunili uslove iz rigoroznih smjernica. Napravljena je portfolio selekcija i pripremljen priručnik za implementaciju AQR-a, koji je usklađen sa ECB-ovim priručnikom – objasnili su iz CBCG.

Najavili su da će prvi radni blok AQR-a započeti 15. oktobra.

– Vrlo smo zadovoljni dosadašnjim profesionalnim odnosom banaka na planu implementacije AQR-a. Banke su svjesne značaja dubinske analize kvaliteta njihovih bilansa i očekujemo da ćemo rezultate AQR-a imati do kraja aprila 2021, poslije čega će biti kreirani planovi za eventualnu dokapitalizaciju banaka – najavili su iz regulatora.

Kretanje kapitala

Što se tiče preporuka iz poglavlja 4 – Sloboda kretanja kapitala, CBCG je ove godine implementirala preporuke. Parlamentu su predali prijedloge zakona o uporedivosti naknada povezanih sa računom za plaćanje potrošača, prebacivanju računa za plaćanje potrošača i računu za plaćanje sa osnovnim uslugama i o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja sa platnim karticama.

– CBCG je pripremila i prijedlog zakona o platnom prometu koji je usaglašen sa PSD2 regulativom i trenutno je na komentarima kod Evropske komisije. U narednoj godini počinjemo uvođenje instant paymenta, koji će na dugi rok poboljšati efikasnost platnog prometa – naveli su iz CBCG.

Istakli su da ,,ohrabruje i motiviše pozitivna i, iznad svega, objektivna ocjena međunarodne javnosti o velikom radu i reformama CBCG, a koje su uključivale i neke nepopularne, ali prijeko potrebne odluke koje su donijeli tokom prethodne i ove godine“.

– Osim usvajanja dva ključna zakona – o kreditnim institucijama i o sanaciji banaka, kako je navedeno u Izvještaju o napretku, tokom izvještajnog perioda CBCG je izmijenila niz akata o kreditnom registru, izvještavanju i minimalnim standardima za upravljanje kreditnim rizikom. Usvojena je i regulativa o makroprudencionim mjerama, a u julu 2019. uspostavljen je Komitet za bankarski nadzor, kao stalno savjetodavno tijelo guvernera Centralne banke – objasnili su iz CBCG.

Organizacija

Unutrašnja organizacija CBCG takođe je, kako navode, promijenjena sa ciljem jačanja njenih institucionalnih i supervizorskih kapaciteta. Centralna banka je, kako podsjećaju, uspostavila jedinice za superviziju kreditnih institucija, nadzor operativnog rizika kreditnih institucija, Direktorat za sanaciju kreditnih institucija i Fond za sanaciju.

– Kako EK navodi, radnje preduzete nakon bankrota dvije male banke početkom 2019. povećale su nivo nadzora i poboljšale nivo zaštite od kreditnog rizika. I pored izazova izazvanih kovidom-19 i negativnog uticaja na operativne kapacitete CBCG, već smo u završnoj fazi ispunjavanja svih preporuka iz poglavlja 9 datih za narednu godinu – kazali su našoj redakciji iz CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *