Zbog kašnjenja CRBC kasni i struja za auto-put

Sistem napajanja električnom energijom prioritetne dionice auto-puta Bar Boljare još nije završen, iako je rok istekao 30. septembra. Ova investicija je zaduženje Monteputa, a ne kineske kompanije CRBC. Izvršni direktor Monteputa Jonuz Mujević saopštio je Pobjedi da su radovi na elektro-mreži uslovljeni radovima CRBC na trasi i na kanalizaciji.

“Do sada je kod partija jedan i dva završeno 90 odsto elektromreže, a kod partije tri 60 odsto”, kazao je Mujević i objasnio da CRBC mora da uradi trasu i kanalizaciju da bi oni provukli kablove, jer kineska firma radi građevinski dio, a oni samo elektro radove.

Novi volvoks zadužen je izgradnju prve i treće partije, budvanski Elektro tim za drugu partiju.

U okviru prve partije Novi volvoks gradi trafostanicu od 110/20 kV „Auto-put 1“ sa priključnim dalekovodima i opremanje DV polja 110 kV u TS 220/ 110/35/ kV „Podgorica 1“, a u okviru treće TS 20/0,4 kV sa kablovskim razvodom 20 kV i sistem daljinskogupravljanja za napajanje objekata duž trase.

Elektro tim treba da izgradi TS 110 20 kV ,,Auto-put 2“ sa priključnim dalekovodima.

Procijenjena vrijednost radova na prvoj partiji sa uračunatim PDV-om je 9,86 miliona eura, na drugoj partiji 8,7 miliona, a na trećoj 19,65 miliona eura.

Ukupna procijenjena vrijednost radova je 38,23 miliona eura, a Monteput je taj iznos obezbijedila iz kredita Investiciono-razvojnog fonda (IRF).

Ta kompanija je u maju prošle godine potpisala ugovor sa IRF o odobrenju kredita za izgradnju elektro-napajanja auto-puta.

Rok za završetak svih radova na prioritetnoj dionici od Smokovca do Mateševa istekao je 30. septembra, ali novi aneks ugovora još nije potpisan, jer se čeka da nadzorni organ francusko-italijanski konzorcijum Ingerop Geodata odluči o zahtjevima CRBC da se zbog pandemije produži rok završetka radova i da im se obračunaju dodatni troškovi.

Prvobitna ugovorena vrijednost izgradnje prioritetne dionice iznosila je 809 miliona eura. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona dolara na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina. Sa naknadnim radovima ova dionica auto-puta bi trebalo da košta oko 895 miliona eura.

Check Also

Udruženje banaka: Masovni moratorijum nanio bi više štete nego što bi donio koristi

Udruženje banaka Crne Gore reagovalo je povodom inicijative SDP-a i Predloga zakona o odlaganju plaćanja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *