MMF odobrio pomoć za 28 siromašnih zemalja

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je u ponedjeljak novu hitnu pomoć za 28 najsiromašnijih zemalja svijeta kako bi im pomogao da ublaže dug i bolje se nose s posljedicama pandemije koronavirusa.

Najava, koja slijedi sličnu mjeru donesenu sredinom aprila za 25 zemalja, ima za cilj da pomogne zemljama da pokriju otplatu svog duga MMF-u u narednih šest mjeseci i “oslobode oskudna finansijska sredstva za vitalne hitne medicinske i druge napore za pomoć” tokom pandemije, javlja AFP.

28 zemalja koje su primile drugu tranšu pomoći su Afganistan, Benin, Burkina Faso, Burundi, Centralnoafrička Republika, Čad, Komorovi, Demokratska Republika Kongo, Džibuti, Etiopija, Gambija, Gvineja, Gvineja-Bissau, Haiti, Liberija, Madagaskar, Malavi, Mozambik, Nepal, Niger, Ruanda, Sao Tome i Principe, Sijera Leone, Salomonova ostrva, Tadžikistan, Tanzanija, Togo i Jemen.

Mali takođe ispunjava uvjete za pomoć, ali još uvijek nije dodan na listu jer “nije jasno da li međunarodna zajednica priznaje trenutni vojni režim kao vladu Malija”, objavljeno je iz MMF-a.

Oslobađanje od duga vrši se putem Zaklade za zadržavanje i pomoć u slučaju katastrofe (CCRT), koja omogućava MMF-u da pruža bespovratna sredstva najsiromašnijim i najugroženijim zemljama pogođenim prirodnom katastrofom ili krizom javnog zdravlja.

Ovisno o dovoljnim resursima CCRT-a, bespovratna sredstva mogla bi se osigurati za dvogodišnje razdoblje do sredine aprila 2022. godine u ukupnom procijenjenom iznosu od 959 miliona USD.

Cilj MMF-a je da CCRT-u dodijeli 1,4 milijarde dolara kako bi mogao zadovoljiti i buduće potrebe.

Do danas je nekoliko zemalja, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Japan, Njemačku, Holandiju, Švicarsku, Norvešku, Kinu, Meksiko, Švedsku, Bugarsku, Luksemburg i Maltu, doniralo 506,5 miliona dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *