Da li je isteklo vrijeme za rad TE Pljevlja

Dodajte komentar

Nevladina organizacija “Green Home” tražila je juče od Ministarstvo ekonomije i Elektroprivrede Crne Gore da objave da li je Termoelektrani Pljevlja istekao broj od 20.000 dozvoljenih radnih sati koje joj je početkom 2018. godine odredila Evropska energetska zajednica i da iznesu plan za dalji rad elektrane.

Oni navode da se rad TE, mimo ovog roka, može nastaviti samo ako uskladi tehnologiju sa standardima i direktivom o industrijskim emisijama za nova postrojenja, što se, kako smatraju, čak i sa planiranom rekonstrukcijom neće desiti do 2023. godine.

Iz obje NVO podsjećaju da će, prema proračunima Energetske zajednice iz jula ove godine, TE Pljevlja ove časove za rad potrošiti u novembru ove godine, dok je u izvještaju o implementaciji iz 2019. godine navedeno da će ti sati dozvoljenog rada isteći u oktobru ove godine.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Đoko Krivokapić izjavio je ljetos da očekuju da će Evropska energetska zajednica omogućiti nastavak rada TE Pljevlja i nakon što potroši sve sate koje joj je ta organizacija odobrila za rad. Evropska zajednica dozvolila je termoelektranama na zapadnom Balkanu da rade maksimalno 20.000 sati u periodu od 2018. do karaja 2023. godine.

Kakav je odgovor i plan

“Termoelektrana 2021. godine izlazi iz tog modela. Vlada zajedno sa nama kod Energetske zajednice radi na tome da, imajući sve ove okolnosti da smo mi faktički prva termoelektrana koja je ušla u ovaj vid remonta, produžimo ovaj rok. Oni su prepoznali ozbiljnu namjeru da odradimo ekološku rekonstrukciju i siguran sam da će nam Energetska zajednica dozvoliti novi tajming i novi rok i ja mislim da tu neće biti problema”, rekao je Krivokapić.

Prema sadašnjim pravilima, nakon što iskoristi dozvoljenih 20.000 radnih sati, TE Pljevlja se mora zatvoriti.

“Ministarstvo ekonomije treba da obavijesti građane da li je Crna Gora zaista tražila produžetak radnih sati od Energetske zajednice i kakav je ishod takvog zahtjeva. Ako zahtjev rezultira negativnim odgovorom, postoji li plan u slučaju gašenja TE Pljevlja koji neće ići na štetu građana, u smislu povećanja cijene uvozne struje? Smatramo da je ovo krizno vrijeme za TE Pljevlja i ekstremno skupu cijenu uglja, izračunatu i u životima i zdravlju građana, ključni momenat i poziv da se okrenemo čistoj energetskoj tranziciji, u kojem treba da uz konsenzus građana, naučne zajednice i donosioca odluka donesemo održivija rješenja za proizvodnju energije i grijanje Pljevalja”, navode iz NVO “Green Home”.

Postepeno napuštanje uglja

Ugovor o rekonstrukciji TE potpisan je u junu ove godine sa izabranim ponuđačem – konzorcijumom kojeg čini kineska kompanije “Dec Internacional” i crnogorske firme “Bemax”, “BB Solar” i “Permonte”. Vrijednost posla je 54,5 miliona eura, a trebalo je da bude završen krajem 2022, da bi zbog panedemije korone rok bio produžen do kraja 2023. godine.

“Produžavanje života TE Pljevlja od 2023. godine uz planiranu toplifikaciju je utopija, od kojih na ovu posljednju gubimo vrijeme već 40 godina. Čak i da se rekonstrukcija ostvari i dalje ulažemo novac u još 30 godina eksploatacije uglja, zagađivanja životne sredine i trovanje građana Pljevalja i svih građana Crne Gore. Ukoliko želimo da pratimo sve ambicioznije evropske klimatske i energetske ciljeve, moramo imati jasne korake i planove ka dekarbonizaciji uz postepeno napuštanje uglja i osiguravanje novih radnih mjesta za zaposlene u sektoru uglja, na kojima se mora raditi na vrijeme i koji će u svakom trenutku biti dostupni javnosti”, sopštili su iz NVO.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *