Bogatstvo milijardera poraslo na 10,2 biliona dolara

Tokom pandemije korona virusa ukupno bogatstvo milijardera poraslo je na 10,2 biliona dolara, navedeno je u izvještaju švajcarske banke UBS.

Od aprila, kada je počela kriza uzrokovana pandemijom, do jula, njihovo bogatstvo je poraslo za 27,5 odsto, dok su milioni ljudi ostali bez posla, piše britanski dnevni list Gardijan. Porastu bogatstva najviše su pogodovala berzanska kretanja tokom pandemije.

Iz UBS-a su napomenuli da je njihovo bogatstvo doseglo novi vrhunac podsetivši da je on krajem 2017. godine iznosio 8,9 biliona dolara. Broj milijardera je porastao u odnosu na tri godine ranije. Tada ih je bilo 2.158, a sada ih je 2.189.

Jozef Stedler iz UBS-a smatra da su milijarderi još više profitirali od krize jer imaju, kako je rekao, stomak da kupuju više deonica kompanija u trenutku kada tržišta širom svijeta padaju. Međutim, vrijednost deonica pojedinih tehnoloških kompanija, koje su u vlasništvu milijardera, znatno je porasla u posljednjih nekoliko mjeseci.

Stedler je mišljenja da milijarderi imaju “apetit za značajan rizik” i da su sigurni da neće prokockati svoju sreću, prenosi Klix.

Direktor Thinktank centra Luk Hiljard je istakao da je koncentracija bogatstva “vrlo ružan fenomen iz moralne perspektive te da je ekonomski i socijalno destruktivan”.

Čelnik Amazona Džef Bezos je i dalje najbogatiji čovjek na svijetu i njegovo bogatstvo je procijenjeno na 189 milijardi dolara.

Check Also

Danska uvodi digitalne vozačke dozvole

Danski vozači više ne moraju sa sobom nositi vozačku dozvolu u formi kartice, već im …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *