Azijske berze u plusu nakon Trampovog povratka u Bijelu kuću

Na azijskim su berzama u utorak cijene dionica dostigle dvonedjeljne rekorde, nakon vijesti da se predsjednik SAD-a Donald Tramp vratio iz bolnice u Bijelu kuću i da se u Washingtonu nastavljaju pregovori o novim podsticajnim mjerama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,7 posto i dostigao rekord u dvije nedjelje.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,5 i 0,8 posto. Na kineskim se berzama zbog praznika ne radi.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok Dow Jones i S&P 500 indeksa za više od 1,5 posto, nakon vijesti da je predsjednik Tramp u ponedjeljak napustio vojnu bolnicu Walter Reed, u kojoj se od petka liječio od covida-19, te se helikopterom vratio u Bijelu kuću.

Dolar oslabio drugi dan zaredom

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta blago pala drugi dan zaredom. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93,42 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,78 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 105,60 na 105,70 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na euro, pa je cijena eura dostigla 1,1790 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1725 dolara.

Check Also

Opština Golubovci računa da Zeta može da zaradi 1,6 miliona

Prema preliminarnim podacima, do kojih je “Dan” došao iz nezvaničnih izvora, studija opravdanosti teritorijalne promjene …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *