Teške odluke na aerodromima širom svijeta

Posao i zarada za više od 27 miliona Evropljana koji rade u sektorima usko povezanim sa avio-putovanjima, aerodromima i turizmom su kritično ugroženi, zbog izostanka rešenja u borbi protiv pandemije kovid virusa, ukazuju kompanije iz te oblasti.

Više od 20 organizacija iz ovih sektora ujedinile u pozivu rukovodstvu Evropske komisije da ograničenje kretanja karantinom zamijeni protokolom EU o testiranju za putovanja, u pokušaju da spasu egzistenciju miliona ljudi koji rade u tim sektorima.

Ova inicijativa dolazi nakon najnovijih podataka evropskog ogranka Međunarodnog savjeta aerodroma ACI EUROPE, koji pokazuju kontinuirani pad putničkog saobraćaja na evropskim aerodromima tokom prve dvije nedjelje septembra od 73 odsto odsto, dok je pad u avgustu bio 65 odsto.

“Nadamo se da nas EU neće iznevjeriti. Stoga vas pozivamo da ovo pitanje postavite kao glavni prioritet i pozivamo vas da se o ovom pitanju obratite direktno šefovima država i vlada”, navodi se u otvorenom pozivu rukovodstvu EU nakon daljeg dramatičnog smanjenja vazdušnog putničkog saobraćaja.

Podaci najuticajnijih asocijacija iz aerodromskom sektora, Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo ICAO, Međunarodnog savjeta aerodroma ACI i Međunarodnog udruženja za vazdušni prevoz IATA, govore da će broj putnika na globalnom nivou biti manji do 61 odsto, kao i da će avio-prevoznici obaviti čak do 55 odsto manje letova u odnosu na prošlu godinu.

Aerodromi širom Evrope, čije poslovanje direktno zavisi od obavljenih letova, njihove frekvencije i popunjenosti aviona, ukazuju da su ovo dramatično loši podaci. Kompanija Fraport, koja upravlja najvećim aerodromom u Evropi, onim u Frankfurtu, najavila je da će, usled krize, biti primorana da otpusti 4.000 radnika iz cijele grupacije.

Koliko je loša situacija, pokazuje i nedavna odluka Evropske komisije da hitno odobri kreditnu liniju za pomoć 13 aerodroma u Danskoj, kako bi se održala likvidnost i operativnost tokom ograničenja usljed pandemije.

I dok se avio-industrija u Evropi grčevito bori da zadrži radna mjesta, situacija širom sveta nije ni malo bolja. Gotovo četvrtina zaposlenih na aerodromu u Sidneju biće proglašena tehnološkim viškom, nakon velikog smanjenja obima posla i poslovnih gubitaka od 20 miliona dolara mjesečno  prenosi portal Kamatica.

Na najvećem kanadskom aerodromu u Torontu planirano je smanjenje od 27 odsto od ukupnog broja zaposlenih prije pandemije.

Generalni direktor tog aerodroma Debora Flint najavila je otpuštanje 500 zaposlenih kao “najveću žrtvu” u cilju spašavanja buduće operativnosti aerodroma.”Ovo su neophodne mjere zbog vladinih ograničenja, zatvaranja granica, otkazivanja letova i svih ostalih ekonomskih posledica pandemije. Smanjena poslova aktivnost ima negativni uticaj na poslovne i operativne rezultate, uključujuči i smanjenje aerodromskih taksi na letove i komercijalne zakupe prostora”, kazala je Debora Flint.

Check Also

ePoslovanje: Šta je to eRačun i zašto nam je potreban

Privredna komora i Asocijacija menadžera Crne Gore organizovale su panel na temu „ePoslovanje: Šta je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *