Prvi čovjek Applea dobio bonus od 38 miliona dolara

Dodajte komentar

Tim Cook ove je godine značajno profitirao od porasta vrijednosti Appleove dionice. Kada je ona probila nivo od 467 dolara, a Apple dostigao tržišnu vrijednost od čak 2 biliona dolara, i osobna imovina prvog čovjeka kompanije značajno je porasla.

Tada je Cook prvi put zvanično ušao na Bloombergovu svjetsku skalu milijardera, a stanje na njegovom računu dodatno će se popraviti i u narednim godinama.

Odlukom uprave Applea Cooku je dodijeljeno novih 333.987 dionica Applea, trenutne tržišne vrijednosti preko 38 miiona dolara. No, uz ovaj izdašni bonus ide i “kvaka” – Cooku će dionice pripasti tek u trogodišnjem razdoblju od 2023. do 2025. godine. Ovime ga kompanija očigledno želi vezati uz sebe na još pet godina, gledano od sada. U izvještaju poslanom Komisiji za hartije od vrijednosti (SEC) stoji da je “Tim donio neuporedivu inovativnost i fokus svojoj ulozi CEO-a te pokazao što znači voditi s vrijednostima i integritetom”.

Ovo je, pišu, prva izvanredna dodjela dioničkog bonusa Cooku u gotovo deset godina, a u skladu je s njegovim učinkom. Kompanija zvanično izražava i nadu da će Cook s velikim optimizmom nastaviti da vodi Apple i u narednim godinama.

Osim ovog predodređenog bonusa, prvi čovjek Applea ima priliku da zaradi i dodatnih 667.974 dionica u istom razdoblju. Ovo dodatno sticanje dionica vezano je uz finansijske ciljeve kompanije. Budžet pokazuje da bi, uz povoljan razvoj situacije i porast vrijednosti dionice, Cook mogao kroz pet godina dobiti više od milion  dionica, odnosno čak i više od 100 miliona dolara u dionicama kompanije koju vodi.

Inače, milijarder Cook u obliku redovne plate prošle je godine zaradio 3 miliona dolara, u novčanim bonusima isplaćeno mu je dodatnih 7,7 niliona , a ako tome dodamo i redovne bonuse u dionicama koje Apple svake godine dodjeljuje svojim direktorima, Tim Cook je u 2019. od Applea dobio oko 125 miliona dolara.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *