Patentiran prvi detekror GM biljaka za javnu upotrebu

Dodajte komentar

Organizacija Greenpeace je zajedno sa jos nekoliko nevladinih organizacija, asocijacija koje okupljaju proizvođače ne GM hrane i trgovinskih lanaca objavila da je patentiran prvi detektor GM biljaka namijenjen javnoj upotrebi.

Ovim je opovrgnut stav kompanija koje se bave biotehnologijom i tvrdile su da ne postoji pouzdan metod koji bi razlikovao biljke sa nastale novim metodama izmena na genima od onih koje nemaju te izmjene.

Metod za otkrivanje genetskih modifikacija uspješno je isproban na uljanoj repici.

Očekuje se da će korišćenje novog metoda omogućiti sprječavanje neovlašćenog unosa GM biljaka u lance snabdijevanja u EU.

Smatra se da će nova mogućnost testiranja hrane na prisustvo GMO omogućiti poljoprivrednicima, proizvođačima, distributerima i potrošačima da, ukoliko to žele, zadrže GMO dalje od sebe.

Direktorka Greenpeace EU izjavila je da je do sada vladalo mišljenje da se genetski izmijenjeni usjevi ne mogu identifikovati i stoga nije moguće njihovo regulisanje u skladu sa GMO politikom EU. Novi metod, kako je istakla, pokazuje da GM usjevi nastali najnovijim metodama izmjene gena mogu uspješno da se otkriju. Zato nema više opravdanja za izbjegavanje primjene postojećih regulativa i obilježavanje GMO.

Evropska komisija i vlade se moraju nadovezati na ovaj uspjeh i razviti postupke skrininga koji mogu identifikovati genetski izmijenjene proizvode, zaključila je direktorka Greenpeace.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *