Pandemija ubija kruzing industriju: Groblje luksuznih kruzera koji su prerano “umrli”

Prije nekoliko mjeseci, industrija krstarenja bio je jedan od najbrže rastućih turističkih sektora, vrijedan više od 200 milijardi dolara, da bi postala jedna od najvećih turističkih žrtava pandemije koronavirusa.

Kruzeri širom svijeta primorani su da odu u neku vrstu hibernacije od kada je izbila pandemija koronavirusa. Mnogi od njih su usidreni na svojoj posljednjoj destinaciji, u turskoj luci Aliaga.

Trenutno većina brodova koja se nalazi u Aliagi penzionisana je 15 godina prije nego što je planirano.

Korporacija Karnival, čija se tri broda nalaze u turskoj luci, prodaje oko 20 odsto svoje flote i iskorišćava period tokom pandemije da zameni manje efikasne brodove.

Nekada vrijedni stotine miliona dolara svaki, “Carnival Imagination”, “Carnival Inspiration”, “Carnival Fantasy”, “Royal Caribbean’s Monarch of the Seas” i “Sovereign of the Seas” prodati su u staro gvožđe.

Sada su ti brodovi u rukama 1.300 radnika, koji ih pedantno rasklapaju, komad po komad. Za svaki će biti potrebno oko osam mjeseci da bude potpuno recikliran.

Izvor: Bizlife.rs

Check Also

Održana redovna godišnja Skupština akcionara Crnogorskog Telekoma

Na današnjoj redovnoj Skupštini akcionara Crnogorskog Telekoma a.d, održanoj u Podgorici, usvojeni su Finansijski izvještaj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *