Mreža 5G Telekoma Slovenije od ponedjeljka dostupna korisnicima

Nakon što je Telekom Slovenije prvi u Sloveniji na ljeto preduzeo sljedeći korak u razvoju mobilne tehnologije te na baznim stanicama i u frekvencijskom spektru od 2600 MHz, koji upotrebljava i za mrežu četvrte mobilne generacije, uspostavio nacionalnu mrežu pete mobilne generacije, mreža 5G će u ponedjeljak biti dostupna korisnicima, izvijestio je list Delo.

Najveća razlika koju će primijetiti prvi korisnici Telekomove 5G mobilne mreže biće veće brzine prenosa podataka i bolji odziv. Nakon ponude telekomunikacionih paketa uslijediće ponuda prilagođena namjeni. Telekom Slovenije rekao je da su područja poput energetike, prevoza, logistike, industrije, pametnih gradova, zdravstva, zaštite i spašavanja (javna sigurnost) i druge najperspektivnije za mrežne tehnologije 5G i implementaciju naprednih komunikacija.

U prvom koraku najveći domaći telekomunikacioni operater je s 5G signalom već nadogradio više od dvjesta baznih stanica, a do kraja godine očekuje se da će 5G signal doseći 33 posto stanovništva Slovenije.

Check Also

Prezentovano devet sjajnih rješenja za unapređenje kvaliteta života građana Nikšića

Veliki regionalni hakaton Smart Nikšić – pametna rješenja za održivi razvoj, završen je sinoć.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *