Hipotekarna banka uvrštena u sastav MNSE10 indeksa Montenegroberze

Dodajte komentar

U sastav berzanskog indeksa MNSE10 su, nakon završene revizije, uvršteni Hipotekarna banka i Republički zavod za urbanizam i projektovanje (RZUP), dok se u njegovom sastavu više ne nalaze Institut “Simo Milošević” i Primorje Hotels & Restaurants Tivat.

Iz Montenegroberze su kazali da su obavili redovnu reviziju vodećeg indeksa, MNSE10, koji precizno mjeri kretanje cijena najreprezentativnijih akcija na berzanskom i slobodnom tržištu.

Sastav MNSE10, pored nove dvije kompanije, čine i Crnogorski Telekom, Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Jugopetrol, Sveti Stefan hoteli, Hotelska grupa (HG) Budvanska rivijera, Luka Bar, Plantaže i Elektroprivreda (EPCG).

“Izbor deset emitenata, čije su akcije ušle u sastav indeksa MNSE10, obavlja se na osnovu rangiranja po koeficijentu likvidnosti. Berza je prilikom odlučivanja o indeksnoj korpi, kao dodatni kriterijum razmotrila finansijsko poslovanje kompanija, kao i njihovo učešće u free float tržišnoj kapitalizaciji”, rekli su iz Montenegroberze.

Oni su saopštili da je obavljena i redovna revizija MONEX-a, koji je opšti (benchmark) indeks berze. MONEX ima za cilj ima da opiše kretanje cijena akcija na berzanskom i slobodnom tržištu.

Nakon završene revizije, u sastav MONEX-a uvršteno je sedam novih kompanija, dok se četiri više ne nalaze u njegovom sastavu.

U sastav MONEX-a uvrštene su kompanije Jadran Perast, RZUP, Centralno klirinško depozitarno društvo, Čelebić invest Podgorica, Održavanje željezničkih voznih sredstava, Novi Prvoborac i Industriaimport-Industriainpex.

U sastav MONEX-a više se ne nalaze Otrantkomerc, Hotelsko turističko preduzeće (HTP) Velika Plaža, Veleprodaja Nikšić i Centrojadran Bar.

“Revizija indeksa MONEX obavlja se na osnovu podataka o trgovanju u 12-omjesečnom periodu koji prethodi reviziji. Izbor emitenata čije će akcije ući u sastav indeksa obavlja se na osnovu rangiranja po koeficijentu likvidnosti, a uzima se u obzir free float tržišna kapitalizacija”, objasnili su iz Montenegroberze.

Berzanski indeksi su najbolji pokazatelji stanja i kretanja cijena akcija na finansijskom tržištu. Oni su pokazatelj cjenovnih promjena akcija, kao i kretanja ukupnog tržišta. Indeksi mogu predstavljati tržište u cjelini ili njegove pojedine segmente.

Redovna revizija MNSE10 i MONEX-a obavlja se dva puta godišnje i to 31. marta i 30. septembra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *