Azijska tržišta: Informacije o Trampovom oporavku podigle indekse

Na azijskim su berzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, kao i američki terminski indeksi, nakon vijesti da se predsjedniku SAD-a Donaldu Trampu, zaraženom koronavirusom, zdravstveno stanje poboljšava.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu oko 1 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 1,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,5 i 2,4 posto. Na kineskim se berzama zbog praznika ne radi.

Pozitivno je na tržišta uticala poruka liječnika u nedjelju da postoji mogućnost da se predsjednik Trump vrati u Bijelu kuću u ponedjeljak, popravi li se njegovo zdravstveno stanje.

To je umanjilo strahovanja od nestabilnosti na svjetskim finansijskim tržištima uoči predsjedničkih izbora u SAD-u početkom studenoga.

Zahvaljujući tome, terminski S&P 500 indeks u plusu je oko 0,8 posto, pa se očekuje da će u ponedjeljak na Wall Streetu cijene dionica porasti.

Check Also

Crnogorski elektroprenosni sistem dijeli dividendu od preko 7,4 miliona eura

Održana je deveta vanredna Skupština akcionara Crnogorskog elektroprenosnog sistema, kojom je predsjedavao v.d. izvršnog direktora …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *