Montenegroberza: Nedjeljni promet 103,94 hiljade

Dodajte komentar

Rast prometa i suprotni smjerovi indeksa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj su objavljene nove prognoze Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), prema kojim će crnogorska ekonomija ove godine oslabiti devet odsto.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 neznatno je porastao na 655,94 poena, dok je MONEH oslabio 0,2 odsto na 9.857,89 bodova. Promet, realizovan kroz 21 transakciju, iznosio je 103,94 hiljade eura i bio je 1,6 puta veći od prošlosedmičnog, prenijela je agencija Mina biznis.

Gubitke su ove sedmice zabilježile akcije Industriaimporta-Industriaimpeksa, četiri odsto na 11,81 eura, i Crnogorskog elektroprenosnog sistema, neznatno na 52,67 centi. Dionice Elektroprivrede i Gornjeg Ibra ostale su na prošlosedmičnom nivou od tri, odnosno četiri eura.

Trgovano je i akcijama Prve banke, Jugopetrola i Centra za odmor, rekreaciju i liječenje Igalo, koje su u petak koštale 30,88 eura, odnosno 8,41 euro i tri eura. Dionice Sveti Stefan hotela na kraju trgovanja su vrijedile 2,35 eura, Poslovno logističkog centra Morača 2,02 eura, Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje 40 centi i Montekarga 31,7 centi.

Ove sedmice su objavljene nove prognoze EBRD, prema kojima će crnogorska ekonomija ove godine oslabiti devet odsto, zbog pandemije virusa korona koja je teško pogodila sektor turizma. EBRD je procijenila da će crnogorski BDP u narednoj godini rasti pet odsto.

Ovu sedmicu su obilježila i dešavanja u Plantažama, koje su početkom sedmice objavile informaciju da su Osnovnom sudu u Podgorici podnijele tužbu protiv bivše menadžerke Valerije Saveljić koja je, kako tvrde, iznošenjem neistinitih tvrdnji o poslovanju kompanije narušila njen poslovni ugled. Iz Plantaža su ove sedmice reagovali i na negativno mišljenje koje je Državna revizorska institucija (DRI) dala početkom septembra na revizije godišnjeg finansijskog izvještaja te kompanije za 2018. godinu iusklađenosti poslovanja sa zakonskim i podzakonskim propisima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *