Zaključen stečaj u HTP ,,Onogošt“: Vlasnici zaradili 5,5 miliona

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić odobrio je konačni izvještaj stečajnog upravnika nikšićkog ,,Onogošta“ Ranka Radinovića i zaključio stečaj koji je u ovom hotelskom preduzeću otvoren prije 12 godina.

U rješenju suda stoji da je tokom stečajnog postupka ostvaren prihod od 19,9 miliona eura, što od prodaje imovine, što od naplate potraživanja, kamata, kao i kroz poslove realizovane kroz postupak plana lične uprave koji je prvobitno bio usvojen.

-Do dana podnošenja konačnog izvještaja ukupno su utvrđena i namirena potraživanja povjerilaca u iznosu od 3.425.510,61 euro i to obezbijeđena potraživanja u iznosu od 847.102,99 eura, prioritetna potraživanja u iznosu od 299.535,26 eura, glavna potraživanja u iznosu od 1.030.276,587 eura, neobezbijeđena potraživanja u iznosu od 1.248.655,78 eura, dok je iznos od 5.510.000 eura isplaćen vlasnicima kapitala – navodi se u rješenju.

Za to vrijeme, rashodi su iznosili 10,8 miliona eura, od čega se, kako stoji u rješenju, najveći dio odnosi na rashode u u periodu od maja 2009. do kraja 2012. godine, kada je HTP ,,Onogošt“ sprovodio plan lične uprave i redovno obavljao djelatnost. Preostali dio odnosi se na administrativne i druge troškove stečaja. Kako plan reorganizacije nije u cjelosti realizovan, 2012. godine pokrenut je klasični stečaj.

-Neraspodijeljena novčana sredstva stečajne mase u iznosu od 113.043,12 eura se prenose sa računa stečajnog dužnika na depozit suda, u smislu člana 91 Zakona o insolventnosti privrednih društava, a namijenjena su u korist obezbjeđenja spornih potraživanja, a cjelokupan ostatak, kao i eventualno nova stečajna masa biće predmet diobe vlasnicima kapitala shodno zakonu – navodi se u rješenju.

Zaključenjem postupka HTP ,,Onogošt“ smatra se likvidiranim, dok se svojstvo stranke daje identifikovanoj ili eventualno novopronađenoj imovini čiji će zastupnik biti Radinović, a koji se obavezuje da unovči ostatak stečajne mase i okonča sudske postupke te da, eventualno, sprovede naknadnu diobu stečajne mase.

Prema podacima Centralno klirinško depozitarnog društva 30 odsto vlasništva u Onogoštu je u rukama vlasnika koji su iza zbirnog kastodi računa, 21,2 odsto ima budvanska kompanija V&V investment grupa, a 18 odsto Montenegro S.P.A iz Italije.

HLT fond je preko vaučera građana preuzeto HTP ,,Onogošt“, koji je nakon 2010. godine, kada je došlo do otvorenog sukoba između vlasnika Prime, kompanije za upravljanje ti fondom, Vladana Vujovića i Denisa Mandića, udruženog sa italijanskim investitorima okupljenim u firmu Montenegro SPA.

Izvor: Pobjeda

Check Also

Memorandum CBCG i 16 istitucija: Zajednički razvijaju finansijsku edukaciju

Centralna banka Crne Gore (CBCG) inicirala je Memorandum o saradnji na implementaciji Programa razvoja finansijske …

Leave a Reply

Your email address will not be published.