Tri stvari na kojima nikada ne treba štedjeti

Dodajte komentar

Složićemo se da je suvišno pričati o tome da li je važno štedjeti, bilo da ste tek zakoračili u svijet ličnih finansija ili ste već dobro upoznati sa zlatnim pravilima raspolaganja novcem, među kojima je i koncept štednje, sa kojim već uveliko upoznajete svoje dijete.

Da, dobro ste pročitali. Zaista mislimo na djecu, jer smo sigurni u to da za usvajanje dobrih navika nikad nije rano, a upravo o nekim od navika i malim trikovima za ostvarivanje značajnih ušteda pisali smo prošlog puta. Istina, motivaciju za štednju nije uvijek lako pronaći, a i kada se to desi, nije je uvijek lako držati na visokom nivou.

Ipak, nismo mogli a da se ne zapitamo da li baš na svemu treba štedjeti ili postoje neke stvari za koje je sasvim u redu, čak i poželjno, bar nakratko zaboraviti sve formule i računice. Zbog toga smo, kao i uvijek kada smo u nedoumici, u pomoć pozvali najstručniju od svih – našu Sveznalicu, koja nam je uz osmijeh klimnula glavom i rekla da nikada ne treba štedjeti na ovom što ćete pročitati u tekstu koji slijedi.

Edukacija

Možda se nekada davno smatralo da sa završetkom škole ili fakulteta dolazi kraj i učenju, ali činjenica je da to već odavno nije tako. U prilog tome nam govori sve veći broj zagovornika koncepta cjeloživotnog učenja, koji podrazumijeva kontinuirano sprovođenje aktivnosti sa ciljem unapređenja postojećih, ali i usvajanja novih znanja, vještina i sposobnosti.

Edukacija o kojoj govorimo je važan vid rada na sebi i podrazumijeva ne samo formalno obrazovanje, koje stičemo u školi i na fakultetu, već i neformalno, koje nikada nije bilo dostupnije, putem velikog broja seminara, konferencija, obuka i kurseva iz najrazličitijih oblasti. Zahvaljujući razvoju tehnologije imamo priliku da ih pohađamo i u onlajn formatu, a sve to je često potpuno besplatno.

Zahvaljujući razvoju tehnologije imamo priliku da veliki broj seminara, konferencija, obuka i kurseva iz najrazličitijih oblasti pohađamo i u onlajn formatu, a sve to je često potpuno besplatno.

Čak i onda kada to nije slučaj, već je za neki od kurseva, na primjer računovodstva, stranog jezika, programiranja, grafičkog dizajna, ili za obuku koja omogućava samostalno obavljanje posla kozmetičara ili frizera, potrebno izdvojiti određenu sumu novca, dovoljno je da razmislite koliko vam ta edukacija može biti korisna u budućnosti. Ako dođete do zaključka kako vam baš ona može biti ulaznica u jedan sasvim novi svijet, o kojem ste oduvijek maštali, vrlo brzo ćete shvatiti da će se svaki uloženi cent isplatiti. Uostalom, ne kaže se tek tako da investicija u znanje plaća najbolje kamate, zar ne!

Kvalitet

Da li se slažete s tim da nije bez razloga rasprostranjeno mišljenje da je bitan kvalitet, a ne kvantitet i da upravo kvalitet nema cijenu? Hajde da to dokažemo na primjeru jedne od omiljenih sportskih disciplina velikog broja nas i vas – šopingu. ?

Pretpostavimo da će vas ovih dana put odvesti u kupovinu zimske obuće. Znate da plaćajući Erste karticama možete ostvariti popuste i do 30% na preko 300 prodajnih mjesta širom Crne Gore. Ipak, ne dozvolite da vas ova informacija poljulja u odluci, pa da se umjesto sa planiranim jednim, kući vratite sa nekoliko pari obuće. Da to ne bude slučaj, u nastavku dajemo smjernice koje vrijedi uzeti u obzir.

Prilikom odabira sjetite se koje sve karakteristike, poput odgovarajućeg materijala i pogodnosti za nošenje tokom različitih vremenskih prilika, obuća treba da ispunjava. Razmislite i o tome da li je možete nositi u nekoliko različitih prilika, te da li je lako možete kombinovati sa većim brojem odjevnih komada koje posjedujete. Posebnu pažnju posvetite kvalitetu, jer vrijedi uložiti u nešto što nećete morati svaki čas da odnosite obućaru na popravku ili brzo zamijenite novim i tako stvorite dodatni trošak, kao i u nešto što će vas služiti nekoliko sezona.

Na kvalitetu ne treba štedjeti, jer nas pogrešan izbor kasnije može koštati mnogo više.

Sličnu analogiju možemo primijeniti i na ostale proizvode, kakvi su računari, oprema za rad, bijela tehnika, namještaj, dušek, jastuk i sve ono što bi trebalo da nas služi duži niz godina, pa je lako doći do zaključka da na kvalitetu ne treba štedjeti, jer nas pogrešan izbor kasnije može koštati mnogo više.

Ljubav i pažnja

Najvažnije smo ovoga puta ostavili za kraj. Ljubav, pažnja i topla riječ nešto su što svakodnevno treba pružati onima koji naš život čine ljepšim. Sve to nas ne košta ništa, a mnogo znači i nama i onima kojima ih pružamo. Zbog toga su emocije najbitnija stavka naše današnje priče.

Poruka za dobro jutro u startu čini dan ljepšim, a jedan poziv upućen roditeljima, prijateljima ili voljenoj osobi i poslije najnapornijeg radnog dana ima moć da promijeni njegov tok ka vedrijem završetku. Zato, ako morate odabrati samo jednu stvar na kojoj nećete štedjeti, neka to bude ova, a mi ćemo vas za kraj podsjetiti na izreku koju svi treba da zapamtimo, a koja glasi: „Pazite na sitnice, krupne su to stvari“!

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *