Naplatili 11 miliona eura duga

Dodajte komentar

Poreska uprava je od početka tekuće godine naplatila blizu 11 miliona eura poreskog duga u skladu sa Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja, rečeno je Pobjedi iz ove institucije.

Oni navode da su ukupni prihodi od početka primjene reprograma 74,9 miliona eura.

– Od toga je od pravnih lica naplaćeno 60,2 miliona, od fizičkih blizu 9,9 miliona, a od lokalnih preduzeća i javnih ustanova blizu 4,87 miliona eura – objasnili su iz Poreske uprave.

Pomjeranje obaveza

Na pitanje da li su zadovoljni naplatom reprogramiranih obaveza, iz ovog državnog organa su kazali da ona u ovom momentu iznosi 71,58 odsto u odnosu na dospjele poreske obaveze.

– Na osnovu iskustva iz prethodnih godina i planova za naplatu, Poreska uprava je na godišnjem nivou po osnovu reprograma projektovala prihode od oko 20 miliona eura. A na ostvarenje naplate obaveza kroz reprogram uticala je Uredba o uslovima za odlaganje naplate dospjelih poreskih i neporeskih potraživanja, donijeta kao jedna od mjera za saniranje ekonomske krize izazvane pandemijom zarazne bolesti kovid-19. Ovom uredbom poreskim obveznicima omogućeno je da odlože naplatu reprogramiranih obaveza koje su dospijevale u martu, aprilu i maju, i izmire u 24 mjesečne rate, te je samim tim rok dospjeća ovih obaveza pomjeren – objasnili su iz PU.

Ukupno

Na pitanje koliki je ukupni poreski dug, iz Poreske uprave su kazali da je on na kraju prošle godine iznosio preko 378 miliona, što je za oko 20 miliona eura manje nego na kraju 2018.

– Taj dug je 210 miliona eura manje u odnosu na prethodni četvorogodišnji period, zahvaljujući naporima uloženim radi povećanja efikasnosti rada Poreske uprave u ovoj oblasti, a koji u kontinuitetu prate Međunarodni monetarni fond i Državna revizorska institucija – objasnili su iz PU.

Iz ove institucije objašnjavaju da su na kretanje poreskog duga od početka tekuće godine uticale brojne okolnosti, uključujući i pandemiju zarazne bolesti kovid-19, koja se odrazila na sve aspekte rada kako privrednika, tako i Poreske uprave.

– Pandemija je rezultirala odlaganjem naplate poreskih i neporeskih potraživanja od 45 miliona eura – kazali su iz PU.

Pored toga što je kroz reprogram od početka godine naplaćeno 11 miliona eura, treba, kako ističu, pomenuti i obaveze nekih od najvećih poreskih dužnika, poput Montenegro erlajnza Podgorica, koje su naplaćene dostupnim zakonskim mehanizmima.

Iz ovog poreskog organa kažu da i pored otežanih uslova u poslovanju, poreska disciplina nije opala.

– Uprkos otežanom poslovanju i činjenici da ogromnom broju obveznika, i to onih koji rade u ključnim djelatnostima za crnogorsku privredu, uopšte nije bio dozvoljen rad, te da je ljetnja turisticčka sezona bila nezapamćeno loša, nije se pokazao trend pada tokom prethodnih mjeseci. Najveći broj poreskih obveznika prijavljuje poreske obaveze i u najvećoj mogucoj mjeri ih i izmiruje – precizirali su iz Poreske uprave.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *