ECB planira strožije provjere kandidate za direktore banaka

Evropska centralna banka (ECB) planira strožije i temeljnije da provjerava kvalifikacije kandidata za direktorska mjesta u bankama kako bi zatvorila ‘rupe’ u regulativi članica eurozone, najavio je član uprave ECB-a Yves Mersch.

Evropska unija pokušava da postroži kontrolu još od finansijske krize, ali članice sporo usvajaju nove propise, a rezultat je regulatorna ‘papazjanija’ koja supervizorskom sektoru ECB-a otežava provjeru kandidata za direktorska mjesta.

“ECB će zatvoriti postoeće ‘rupe’ primenom strožih i temeljnijih procjena” kandidata, napisao je Mersch, zamjenik šefa nadzorne podružnice ECB-a, u članku objavljenom u nekoliko listova.

ECB neće provjeravati samo kvalifikacije, već će detaljno proučiti i informacije koje bi mogle naštetiti ugledu kandidata za mjesto u odborima, uključujući eventualne sudske presude te sudske ili upravne postupke u toku, objasnio je Mersch.

Banke će ubuduće od ECB-a morati da traže dozvolu prije nego što imenuju kandidate za odbore a ECB će osnovati i novi tim za provjeru članova odbora i za sankcionisanje banaka.

Mersch je najavio i nove propise o provjeri aktuelnih članova odbora kada se otkriju nove informacije.

Check Also

Opština Golubovci računa da Zeta može da zaradi 1,6 miliona

Prema preliminarnim podacima, do kojih je “Dan” došao iz nezvaničnih izvora, studija opravdanosti teritorijalne promjene …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *