Britanski stručnjaci: Vakcina na proljeće neće vratiti život u normalu

Dodajte komentar
Ilustracija

Ni učinkovita vakcina za koronavirus neće u proljeće vratiti život u normalu, upozorila je u četvrtak grupa vodećih naučnika britanskog Kraljevskog društva.

Premda se vakcina često doživljava kao ‘sveti gral’ koji će okončati pandemiju, naučnici u izvještaju ističu da moramo biti realni u pogledu toga što ono uistinu može postići i kada, piše BBC.

Kažu da bi nametnute restrikcije možda trebalo postupno ublažavati jer bi moglo proći i godinu dana dok ne dobijemo učinkovitu vakcinu. Trenutačno se u svijetu razvija više od 200 vrsta vakcina za koronavirus.

“Vakcina pruža veliku nadu u potencijalni kraj pandemije, no dobro znamo da je istorija razvoja vakcine puna neuspjeha”, rekla je dr. Fiona Culley s Nacionalnog instituta za srce i pluća Kraljevskog koledža u Londonu.

Uprkos optimizmu britanske vlade koja najavljuje da bi se neke osobe mogle vakcinisati još ove godine, a masovno bi vakcinisanje moglo započeti već početkom iduće, Kraljevsko društvo upozorava da je riječ o dugotrajnom procesu.

“Čak i kada vakcina bude dostupna, to ne znači da će se za mjesec dana svi uspjeti vakcinisati. Govorimo o šest, devet meseci …, možda i godinu dana”, rekao je profesor Nilay Shah, rukovodilac odjela za hemijski inženjering na londonskome Kraljevskom koledžu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *