Više od miliona na računu imaju 63 građanina

Dodajte komentar

UCrnoj Gori ima 63 milionera – građanina koji na računima u ovdašnjim bankama imaju milion i više eura, rečeno je Pobjedi iz Centralne banke. Oni su objasnili da su to mjesečni podaci koje banke dostavljaju Centralnoj banci.

– Broj građana koji imaju depozit u iznosu od milion i više eura je veći za tri u odnosu na kraj februara 2020 – pojasnili su iz Centralne banke.

Broj

Dok je broj milionera povećan, najveći pojedinačni depozit se smanjio za 900 hiljada eura, u odnosu na kraj aprila, kada je, kako je Pobjeda ranije pisala, bio 10,6 miliona.

– Najveći depozit fizičkog lica sada iznosi 9,7 miliona eura. Riječ je o nerezidentu – objasnili su iz Centralne banke.

Posljednji podaci CBCG pokazuju da depozit veći od tri miliona eura imaju osam fizičkih lica – građana.

– Dva fizička lica imaju depozit u iznosu većem od pet miliona, dok nema fizičkih lica koja imaju depozit veći od deset miliona eura – pojasnili su iz CBCG.

Podsjetimo da zakon sprečava da se saopšti podatak koja osoba ima najdeblji konto u banci.

Hronologija

Podsjetimo da je na kraju prošle godine najveći depozit fizičkog lica iznosio 17,9 miliona eura. I tada se nije radilo o nerezidentu.

U septembru takođe prošle godine, kako je Pobjeda tada pisala, depozit veći od milion eura u Crnoj Gori imao je 71 građanin. Najveći iznos depozita pojedinaca tada je iznosio 31,9 miliona.

Devet mjeseci ranije imali smo 77 građana koji su na računima u domaćim bankama imali više od milion eura. Najdeblji račun tada je imao građanin na čijem kontu je bilo 50,3 miliona eura. Ovaj konto tada nije bio vlasništvo stranca nego domaćeg građanina.

Na početku 2018. imali smo 64 milionera, a u oktobru 2017. bilo je 48 milionera a najbogatiji među njima je jedan koji je imao 38,5 miliona eura. Na početku 2017. imali smo 54 milionera a najveći depozit jednog građanina bio je 13,7 miliona eura.

Na kraju 2016. bilo je 54 milionera, a najveći pojedinačni depozit građana u bankarskom sistemu iznosi 13,7 milionera eura.

Podsjetimo da posljednji podaci Centralne banke pokazuju da su ukupni depoziti u julu iznosili 3,3 milijardi eura i zabilježili su neznatan rast na mjesečnom nivou, dok na godišnjem bilježe pad od 3,4 odsto. Najviše ili 69,5 odsto bili su depoziti po viđenju, dok su oročeni 30,2 odsto ukupnih. Preostalih 0,3 odsto su sredstva na escrow računu. Najveće je depozita oročenih na tri mjeseca do jedne godine (42 odsto) a od jedne do tri godine (40,2 odsto).

Ukupni depoziti stanovništva na kraju jula iznosili su 1,23 milijardi – po viđenju su činili 61 odsto ukupnih, oročeni su bili 39 odsto, dok se neznatan dio odnosio na sredstva na escrow računu.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *