Skoro polovina stanovnika Argentine je siromašno

Dodajte komentar

Gotovo pola argentinskog stanovništva u drugom je tromjesečju živjelo u siromaštvu, što je nagli porast u odnosu na isto razdoblje lani, a rezultat je dugogodišnje ekonomske krize koja se produbila zbog pandemije koronavirusa, procijenili su istraživači.

Katolički univerzitet u Argentini (UCA) procijenio je da je stopa siromaštva krajem juna porasla na između 46 i 47 posto nakon mjeseci strogih blokada uvedenih radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Podaci vladine zvanične statističke agencije Index, koja izvještava o siromaštvu svakih pola godine, pokazali su da je stopa siromaštva porasla na 40,9 posto u prvih šest mjeseci 2020., što je značajan rast u odnosu na 35,5-postotni rast u drugoj polovini prošle godine.

“Postoji više opšteg siromaštva. Svi smo malo siromašniji, već smo bili prošle godine, ali sada s većom nejednakosti”, rekao je istraživač UCA-e Agustin Salvia.

Za rast siromaštva okrivio je gubitak 3,5 miliona radnih mjesta. Nivo siromaštva povlači se na 14.718 pesosa mjesečno (193 dolara).

Salvia je rekao da se čini malo vjerovatnim da će se nivo siromaštva poboljšati u skoroj budućnosti te je predvidio da će oko 45 posto Argentinaca biti siromašno i krajem godine.

“Da se vratimo na 35-procentnu stopu siromaštva koju smo imali prije krize, koja je već bila skandalozna, ne vidim da je to moguće ove ili sljedeće godine”, rekao je Salvia.

Argentinska ekonomia je u drugom tromjesečju zabilježila rekordno smanjenje od 19,1 posto u odnosu na godinu ranije jer je pandemija uništila proizvodnju i potražnju. Očekuje se da će u ovoj godini pasti 12 posto, rekli su analitičari.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *