Najzloglasnija softverska firma izašla na berzu

Dodajte komentar

Ako niste čuli za softversku kompaniju Palantir, to i nije neko čudo – ta firma snabdijeva tajne službe gomilom podataka i svoj imidž gradi na tajnovitosti.

Sada je izašla na berzu pa se ponešto o njoj i saznalo.

Ako neka firma nešto skriva, onda bi ulagači trebalo da drže ruke dalje od nje. Kod Palantira, vjerovatno najzloglasnije softverske firme na svijetu, skrivanje informacija je poslovni model. Ona navodno pomaže vladama i tajnim službama u lovu na teroriste i kriminalce. Zato se tako malo zna o toj kompaniji.

Izlazak Palantira na berzu mijenja puno stvari, jer se već u prospektu uoči izlaska na berzu ponešto moralo otkriti. Od osnivanja prije 17 godina firma nikad nije ostvarila profit, a možda će tako biti i ubuduće, navodi se u prospektu.

Uprkos tome, vrijednost se procjenjuje na 22 milijarde dolara. Odmah prvog dana na berzi je vladalo veliko zanimanje za dionice, pa je početna cijena od 7,25 dolara na kraju dana porasla na 10 dolara, što znači rast od 38 odsto.

Uticajni klijenti

Među klijentima ove firme su američke službe CIA, FBI, NSA kao i Marinci. Gotovo svaka američka ustanova koristi usluge Palantira. I u Njemačkoj recimo policija u pokrajini Hesen koristi programe ove firme za borbu protiv kriminala. Kompanija iz Silicijumske doline ima ukupno 125 klijenata, prenosi B92.net.

Prema medijskim izvještajima, Palantir je pomogao u otkrivanju skrovišta Osame bin Ladena. Tu tvrdnju firma nikad nije komentarisala. Izvjesno je da jesu doprinijeli otkrivanju investicionog prevaranta Bernija Madofa.

Ali, gdje radi oko 2.400 zaposlenih i ko tačno koristi usluge – to je dugo bila tajna. Ne čudi zato da Palantir bije glas najtajanstvenije firme u softverskoj dolini u Kaliforniji. Ko u nju investira, ne može da bude siguran u šta se upušta.

Ko u budućim izvještajima o profitu bude tražio jasne informacije, biće razočaran, jer je menadžment Palantira vrlo tajnovit, kaže nam Nik Ajnhorn iz Renaissance Capitala koji se bavi analizom novajlija na berzi. „Mislim da će brojni potencijalni ulagači pričekati prije nego što razmotre investiciju.“

Za osnivače kompanije Aleksa Karpa i Petera Tila izlazak na berzu je u svakom slučaju unosan. Ako sve prođe dobro, skupiće milijarde za preduzeće koje do sada nije imalo ni jednog centa profita. Peter Til (52), jedan od najuspješnijih njemačkih investitora, ionako već ima milijarde otkako je osnovao PejPal.

Karp i Til

Ali, Aleks Karp (52) još čeka svoje veliko remekdjelo jer prije Palantira nije imao vidnih uspjeha. Ovaj Amerikanac odlično govori njemački, studirao je na Geteovom univerzitetu u Frankfurtu kod čuvenog njemačkog filozofa Jirgena Habermasa.

Tajni agenti, poslovni ljudi

Nakon terorističkih napada na Njujork i Vašington 2001, Til je odlučio da napravi kompaniju koja će velikim količinama podataka pomagati u lovu na teroriste. Investiciono odeljenje CIA podržalo je osnivanje firme u nadi da će SAD jednog dana tehnologiju moći da koriste za tajnu službu i vojsku. Prvi angažman Palantira uslijedio je za vrijeme ratova u Avganistanu i Iraku.

Danas se tehnika ovog kalifornijskog preduzeća koristi i izvan krugova tajnih službi. Njihove podatke koriste recimo proizvođač aviona Erbas, hemijsko-farmaceutski koncern Merk ili automobilski koncern Fiat-Krajsler.

Naftni koncern BP koristi analitičke programe Palantira za otkrivanje novih nalazišta nafte i gasa. Tako je proizvodnja nafte u Sjevernom moru povećana za oko deset posto.

Palantir se svjesno okreće privatnim klijentima. Firma želi da se oslobodi tajnovitih poslova s tajnim službama. Poslovi s privatnicima bi trebalo da ubuduće donose više od polovine prihoda. Palantir je prošle godine imao promet od 742 miliona dolara.

Ali, istovremeno je preduzeće izgubilo više od pola milijarde dolara. I zato se sumnja u procjenu vrijednosti.

Kritike sa svih strana

Kritičare brinu i što je Palantir prije četiri godine navodno bio umiješan u skandal firme Kembridž Analitika koja je preko Fejsbukovih podataka o korisnicima vodila kampanju za Donalda Trampa.

Često se čuje i da Palantir ugrožava ljudska i građanska prava. „Palantir je suodgovoran za nadzor, hapšenja i progon u našim gradovima“, rekla je meksička aktivistkinja Hasinta Gonzalez.

Od 2014. naime Palantir pomaže američkoj ustanovi za useljavanje i carine ICE te ministarstvu za unutrašnju sigurnost u pronalaženju nepoželjnih migranata i izbjeglica koji su ilegalno ušli u zemlju. I sam osnivač kompanije Karp navodi da su neki zaposleni dali otkaz jer nisu htjeli da obavljaju takav posao.

Ali, Palantir se neće odreći saradnje s američkim državnim ustanovama, poručuje Karp.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *