Inspirisan Avatarom: Mercedes-Benz otkrio nadrealistički prototip električnog automobila

Mercedes-Benz je otkrio stvarne snimke svog prototipa električnog automobila Vision AVTR, čiji je dizajn nadahnut filmom Avatar.

Njemački proizvođač automobila Daimler predstavio je koncept početkom ove godine, ali o njemu uglavnom nisu govorili mediji, jer se činilo da je futuristički automobil daleko od toga da se počne proizvoditi.

Mercedes-Benz je, međutim, sada predstavio stvarne snimke vožnje prototipa nadrealnog električnog vozila.

Ideja za Vision AVTR inspirisana je filmom Avatar i idejom da se “sjedinite” sa svojim vozilom, rekli su iz kompanije. Vozač upravlja električnim vozilom bez uobičajenog upravljača, samo s pulsirajućim senzorom na središnjoj konzoli.

Više je nego očigledno da takvo vozilo danas još ne može legalno voziti javnim putevima, ali Mercedes-Benz se priprema za budućnost.

Kompanija je o konceptu napisala:

-Umjesto uobičajenog upravljača, višenamjenski upravljački element na središnjoj konzoli omogućava kombinaciju čovjeka i mašine. Rukom na upravljačkoj jedinici unutrašnjost oživljava i vozilo prepoznaje vozača po otkucajima srca i disanju.

Što se tiče Mercedes-Benz pogonskog sklopa, on kaže da se vozilo napaja “revolucionarnom baterijskom tehnologijom koja se temelji na organskoj ćelijskoj hemiji na bazi grafena.

Pogledajte galeriju:

Check Also

CBCG: Prethodnu godinu obilježila intenzivna kreditna aktivnost banaka

Novoodobreni krediti tokom 2022. godine iznosili su skoro 1,5 milijardi eura, što je za preko …

Leave a Reply

Your email address will not be published.