Da li će i Hrvatska zabraniti rad nedjeljom?

Dodajte komentar

Vlada Hrvatske se sprema da uvede zabranu rada nedjeljom, iako detalji još nisu poznati, a proces je navodno dospio pred završne diskusije sa sindikatima i poslodavcima, piše Dojče vele.

Sudeći prema ranijim najavama, vlast je sklona otprilike tročetvrtinskoj zabrani, što znači da bi prodavnicama i dalje bio dopušten rad nedjeljom 14 puta godišnje.

Sindikati već godinama traže da supermarketi, butici i druge prodavnice ne rade nedjeljom. Radnici žele da im to bude slobodan dan, to hoće i crkva, dok poslodavci tvrde da će to donijeti talas otkaza.

Stručnjaci kažu da je to “šupalj” argument, navodi se u tekstu.

U razgovoru za DW, Marina Ivandić, članica Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju, kaže da je cilj da radnici mogu da planiraju svoju sedmicu i privatni život, što je u smjenskom radu ionako mnogo teže.

„Uz to je rad u trgovini trenutno slabo plaćen, fizički zahtjevan i često se odvija u uslovima nedostatka radnika“, naglasila je Ivandić.

Ona traži da se broj radnih nedjelja ograniči, da se takav rad pošteno plati i da se kažnjavaju poslodavci koji krše zakon.

U Hrvatskoj sindikati u borbi protiv radne nedjelje već godinama imaju moćnog i neočekivanog saveznika u vidu Katoličke crkve, ali ni to do sada nije pomoglo.

Hrvatska nije izuzetak po istoriji neuspješnih pokušaja uvođenja zabrane rada u nedeljom u Evropi, ističe sociolog Marko Lucić, analitičar tržišta rada.

„Naravno, i kod nas se od strane udruženja poslodavaca i libertarijanskih komentatora plašilo i plaši otkazima s najavama broja radnika koje će se otpustiti, ali to je u kontekstu velikog nedostatka radnika u dotičnim sektorima u javnosti već prokazano kao šuplji argument“, kaže Lucić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *