Prvi električni BMW M stiže 2021. /foto/

Prvi BMW-ov električni auto M branda na tržište će stići iduće godine. BMW-ova “motosportska” divizija BMW M, najavila je razvoj svojeg prvog električnog automobila koji se temelji na nadolazećem i4 električnom autu.

CEO BMW M divizije Markus Flasch izjavio je da će novi auto biti predstavljen tokom iduće godine i naći će se unutar tvrtkinog “performance” segmenta.

Za očekivati je da će novo vozilo biti više sportsko u odnosu na standardni i4, no neće biti uporedivo s “high-performance” modelima poput BMW M3 i M4. Flasch kaže da postojeće baterijske tehnologije još uvijek nemaju mogućnost napajanja BMW-ovih “performance” automobila i da će im stoga trebati još neko vrijeme razvoja dok to ne omoguće.

“Najveća poteškoća je omogućiti da težina baterije na električnom autu ne utiče na M specifikacije ili M dinamiku”, navodi Flesch, koji očito nije dobro proučio kako to radi Rimac.

BMW je već objavio da će standardni i4 imati motor od 390 kW i moći će ubrzavati od nule do stotke za 4 sekunde. Ponuditće maksimalnu brzinu od 200 km/h s baterijskim paketom od 80 kWh i imaće domet od 600 km s jednim punjenjem. Zasad nije poznato kakve će biti specifikacije M verzije.

Check Also

CBCG: Prethodnu godinu obilježila intenzivna kreditna aktivnost banaka

Novoodobreni krediti tokom 2022. godine iznosili su skoro 1,5 milijardi eura, što je za preko …

Leave a Reply

Your email address will not be published.