Prihodi od turizma pali za 460 miliona

Dodajte komentar

Prema preliminarnim podacima Centralne banke (CBCG) pad prihoda od turizma za sedam mjeseci iznosio je 86 procenata ili skoro 460 miliona eura, saopštili su za “Dan” iz Ministarstva turizma. Za isti period, prema preliminarnim podacima Monstata, u kolektivnom i privatnom smještaju boravilo je 217.199 turista, što je oko 1,1 milion turista manje, tj. 16,52 odsto prošlogodišnjeg rekordnog rezultata.

Državni sekretar u Ministarstvu turizma Damir Davidović kazao je da je razlog za ovakve rezultate pandemija virusa korona, koja je dovela do nikad zabilježenog uvođenja mjera ograničavanja putovanja u svijetu.

– Prema preliminarnim podacima CBCG, pad prihoda za sedam mjeseci u odnosu na uporedni period prošle godine iznosi nešto preko 86 odsto i u navedenom periodu evidentirano je oko 73,2 miliona eura prihoda u odnosu na gotovo 532 miliona eura koji su ostvareni u istom periodu prošle godine. Ograničenja putovanja izazvana pandemi]om virusa korona, to jeste epidemiološkom situacijom u nama važnim emitivnim tržištima, a kasnije i epidemiološkom situacijom u našoj zemlji, dovela su do ovog rezultata. Epidemiološka situacija kod nas je jako negativno uticala i na očekivanja u post sezoni za koju smo imali dobre najave prije nekoliko mjeseci, izjavio je Davidović.

Od ukupno 217,2 hiljade turista, domaćih je bilo 50 hiljada, a stranih oko 167 hiljada.

– U julu mjesecu je evidentirano ukupno 54,548 turista, što je oko 520 hiljada manje u ovom mjesecu, to jeste, 9,72 odsto u odnosu na prošlogodišnji rezultat. Od ovog broja, domaćih turista je bilo oko 22 hiljade, a inostranih 32,6 hiljada. Domaći turisti ostvarili su 66,5odsto prošlogodišnjih posjeta za sedam mjeseci, dok su inostrani ostvarili 13,5 odsto, precizirao je Davidović.

(Opširnije u današnjem Dan-u)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *