Oporavak eurozone usporiće do kraja 2020.

Oporavak eurozone od koronakrize usporiće u četvrtom tromjesečju, nakon početnog zamaha u ljetnim mjesecima, pokazuje istraživanje ekonomskih instituta u Njemačkoj, Švajcarskoj i Italiji.

“Ekonomski rast u eurozoni stabilizovaće se u četvrtom tromjesečju“, stoji u saopštenju njemačkog instituta Ifo, koji je objavio ekonomske projekcije zajedno sa švajcarskim institutom KOF i italijanskim statističkim uredom Istatom.

U posljednja tri mjeseca ove godine ekonomija eurozone trebalo bi da poraste 2,2 posto u odnosu na razdoblje od jula do septembra kada je poskočilo 8,2 posto, pokazuje istraživanje ifo-a, KOF-a i Istata.

U drugom tromjesečju ekonomija je zbog ograničenja uvedenih kako bi se suzbilo širenje koronavirusa pala 11,8 posto.

U cijeloj 2020. ekonomija eurozone trebala bi, prema procjeni instituta, pasti 8 posto.

U prvom tromjesečju 2021. godine, pak, aktivnosti bi trebale porasti 1,5 posto u odnosu na posljednja tri mjeseca 2020.

Instituti ujedno naglašavaju da njihove prognoze uključuju visok nivo neizvjesnosti, ponajprije zato što broj novozaraženih Covidom-19 u mnogim evropskim zemljama trenutno snažno raste.

Rast bi tako mogao biti snažniji bude li u kratkom roku pronađena i distribuirana efikasna vakcina, što bi ojačalo povjerenje potrošača i preduzeća i poboljšalo domaću potražnju i izglede za rast, objašnjavaju, prenosi Biznisinfo.ba

Ekonomiju bi pak mogle zakočiti strože mjere suzbijanja zaraze, koje bi vjerovatno znatno prigušile povjerenje potrošača i povećale preventivnu štednju, uz negativan uticaj na potrošnju i investicije, dodaju.

Check Also

Fejsbukova kriptovaluta ima novo ime: Diem umjesto Libra

Diem umjesto Libra: kriptovaluta, koju uglavnom podržava Facebook ima novo ime kako bi naglasila svoju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *